В нощта срещу неделя, точно в 4:00 часа сутринта преместете стрелките на часовниците си с час назад.
Казано по друг начин в 4 часа трябва да стане 3 часа. Спим с час повече, защото отново минаваме към зимното часово време.

Лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. Така обаче през зимните месеци се стъмва по-рано. Отново през март догодина ще преместим стрелките с час напред

Преминаването към зимно часово време в Европейския съюз обикновено се съпровожда с 84-процентно увеличаване на пътно-транспортните произшествия с участието на пешеходци, предупреждава белгийската служба за монторинг на движението по пътищата „Туринг“.  Преходът от лятно към зимно време редовно води до значително увеличаване на количеството на тежките ПТП с участието на пешеходци.

През тъмната част на денонощието през ноември и декември средно броят им нараства с 84 на сто. Пикът на авариите е през седмицата, след като бъдат преместени часовниковите стрелки. Това се обяснява с психологическата адаптация на организма на човека към променените условия.

В тази връзка на пешеходците се препоръчва да бъдат по-внимателни, добре е да носят и светоотразителни елементи по дрехите си, за да се забелязват добре в тъмното.