Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времето на пътуване на 13 пътнически влака. При преминаването от лятно към зимно часово време е необходимо някои пътнически влакове да престоят в различни железопътни гари в нощта между 28 и 29 октомври. Това се налага, за да не бъде нарушен Графикът за движение на влаковете.

В железопътните превози е наложена европейската практика, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на 4.00 ч. и да изчакат 60 минути. /Например, ако влакът по разписание трябва да тръгне от дадена гара в 5.00 ч., пътниците го очакват съответно в този час, така че той няма как да мине с един час по-рано и затова изчаква/. По този начин не се засяга Графикът за движение на влакове и не се получават закъснения.

 Европейският подход, който се ползва в тази ситуация с изчакване в най-близката жп гара, тази година ще засегне международния бърз влак, пътуващ по маршрута Истанбул – София, който ще престои в гара Свиленград; два от бързите влакове, пътуващи по маршрута Варна – София (през Горна Оряховица) с престой в гара Телиш и в гара Попово; два бързи влака по маршрута Варна – София (през Карлово), с престой в гара Тъжа и в гара Желю войвода;

два бързи влака – Бургас – София (през Пловдив) и София – Бургас, с престои в гара Костенец и гара Стара Загора; бързият влак, пътуващ по маршрута Варна – Пловдив, който ще престои в гара Меричлери; бързият влак Пловдив – Варна, с престой в гара Завет; бързият влак София – Силистра с престой в гара Самуил; пътническият влак, пътуващ по маршрута Септември-Велинград, с престой в гара Цветино; пътническият влак, пътуващ по маршрута Карнобат – Варна с престой в гара Завет и крайградския пътнически влак от Мездра за София, който ще престои в гара Лакатник.

Подробна информация за разписанията на влаковете клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат на телефон 0700 10 200.