Курбан чорбата е ястие, което става за всичко. И за сватба, и за погребение, а навремето и за войнишко изпращане, разказва баба Цилка. Хубаво е да пазите рецептата, защото ние лека полека си отиваме, а заедно с нас и ония манджи, които са се запазили още от времето, когато България е била под турско. Курбан чорбата е една от тях.

26къща

За да я сготвиш не се иска много майсторлък, стига да знаеш какво и колко да сложиш в казана. Защото ако ще готвиш за много хора, ще ти трябва казан. Навремето това ставаше в меден, калайдисан казан. За сто литра курбан се слагат до тридесет килограма агнешко. Първо се слага то в казана, а сетне се залива с вода. Месото трябва да е ситно нарязано, за да увира по-лесно, редеше баба Цилка.

След това добавяш ситно нарязани по три килограма чушки, домати и кромид. Сипваш два литра олио, кило ориз и от килото сол, да ти останат три шепи.

Два килограма пък е брашното за сгъстяването на чорбата. Слагат се две пакетчета черен пипер, червен пипер около пакет и накрая магданоз.

В нашето село това е яденето и за църковен празник и за сватба. Прави се за кръщене, прави се и за погребение. Ако искаш, можеш да сготвиш и за дома, ако обичате чорба, ама трябва да намалиш съставките.

Тази рецепта я имам от десет години.

Баба Цилка вече не е на този свят.

А за да си сготвите курбан чорба за шестима ви трябват следните продукти:

300 грама месо (агнешко, пилешко, заешко – каквото изберете)

3 чушки

1 домат

1 глава кромид

чаена чаша олио

3 лъжици ориз

4 зрънца черен пипер

1 чаена лъжица червен пипер

сол на вкус

1 лъжица брашно

магданоз

Приготвяне:

Хубаво измивате месото, леко го осолявате и нарязвате на ситни кубчета. Слагате го в тенджерата и наливате пет литра вода. Пускате да се вари и когато заври, добавяте ситно нарязаните чушки, кромид, настърган на ренде домат, чаената чаша олио, червеният пипер. Оставяте всичко да ври и когато месото е почти готово добавяте ориза. Когато и той се свари, а водата е почти наполовина извряла, разредете брашното с водичка и го добавете в гозбата. Разбъркайте я добре и докато чакате малко да поистине нарежете на ситно магданоза и го добавете преди сервиране.