Ако сте на възраст от 12 до 20 и не сте намерили време за първото издание на TEDxPazardzhik, сте сгрешли много. Няма по-добър начин да разбереш истината за нещо или някого, днес можеше да чуеш Рени Камберова, Ангел Келчев и Александър Братимиров. Те бяха лектори в първия модул на първата по рода си среща в Южна България. След паузата на сцената на ДКТ“Константин Величков“ чухме и видяхме Росен Цветков, Дими Деянски, както и собствениците на „Мелиса клаймът“. В третия модул се представиха Мая Костадинова, Васил Атанасов и Ева Вучева

28програма

За всичко, което се случи днес ще разкажем след малко.

За онези, които не са чували тези имена, само ще поясним, че всеки един от тях е успял млад човек. Сферите им на работа са крайно разнородни, но пък извървяният път е това, което ги свързва.

TED срещите не са наш патент, те съществуват от много време, но за да разберете какво се прави там, ще преминем през следната история.

Основателят на TED Ричард Саул Уърман се смята за пионер в практиката за  създаване на удобни начини за подаване на информация. Той е архитект, дизайнер,  написал е повече от 83 книги, формулира за пръв път понятието „Информационна  архитектура“. Освен TED, Уърман е авторна концепциите и на EG, TEDMED и
WWW, която все още се разработва. Уърман е роден през 1935 г. във Филаделфия.  През 1965 завършва Университета в Пенсилвания като магистър по архитектура. на 26  години издава първата си книга Cities: A Comparison of Form and Scale, която определя  жизнения му път и мисия- да направи информацията еазбираема за себе си и другите. От 1981 г. започва създаването на поредица пътеводители с информация, ориентирана  към реалните потребности на туристите. продължава своята мисия в Сан Франциско,  където публикува в нов формат телефонни указатели, атласи и справочници. Обзорът  на своите иновативни методи излага в книгата си Information Anxiety (1989 г.),  превърнала се в бестселър. През 1984 г. създава конференцията TED. През 2001 г.  продава правата на фондацията Sapling Foundation и на нейния създател Крис  Андерсън.

Уърман е отличен с многобройни награди и звания. Лауреат е на стипендията  Гугенхайм, стипендия Грам и стипендия Чандлър. Преподавал е в Университета в  Масачузетс, Кеймбридж, Южна Калифорния и много други. Консултант е на много  световни компании по въпросите на дизайна и информацията. В момента жиее в  Нюпорт, Роуд Айлънд, със съпругата си Сали Нугът.

Общността на любопитните души

Формулирането на мисията на TED започва  така: „Ние страстно вярваме в силата на  идеите, за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка, светът. Така ние строим  прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените  мислители в света, а също и една общност от любопитни души, ангажирани с идеи и с  грижа за другите“. Персоналът на TED е със седалище в Ню Йорк и Ванкувър.  Конференцията се провежда първоначално в Монтерей, Калифорния до 2009. Именно  тогава се премества в Лонг Бийч, Калифорния, поради значително увеличение на  рисъстващите. От 2006 г. съществува и сайтът, на който могат да се гледат безплатно  много от вдъхновявящите изказвания на участниците. Пролетната конференция ТED се провежда всяка година в САЩ, като събира в  продължение на 4 дни 50 светли умове, които представят своите идеи чрез ре1и,  музика и дори комедии. Няма дискусии, просто всички получават информация. TEDActive е съобщество от любопитни и енергични хора, кото за седмица се потапят в TED Talks, насочен към създаване на творческа обстановка, в която участниците  разговарят, обменят мнения и идеи. TEDGlobal е лятната конференция, която се провежда Единбург. Темите имат глобален  характер, като се запазва стандартния формат на конференциите. Организират се и  по-малки по мащаб мероприятия по целия свят, в това число TED Salons и TED@, на  които се обсъждат различни теми и въпросъ, актуални за обществото.

Вече знаете какво е  TED.

28тд

За да можем да го правим в Пазарджик, екипът на Съвета за младежка политика е преминал през сериозно сито, а да организираш подобен мащабен ивент, по начина който видяхме днес се изисква огромна подготовка.

За която трябва да благодарим на Александър Иванов. Също млад, предприемчив и успял човек, каквито бяха и останалите участници днес. Мотото на пазарджишките срещи е „Мисли глобално, действай локално“. Срещата бе открита от кмета на Пазарджик – Тодор Попов.

Защо да ходим на тези срещи?

Ако сте на по-горе споменатата възраст, то несъмнено поне веднъж сте се питали – какво искам да работя когато порасна? Как да подредя нещата си така, че пъзелът да се получи и работата да ми носи удоволствие?

Днешните участници в срещите разказаха и показаха shortcut (пряк път). Няма по-добър начин да се нахъсаш, да гониш и постигаш целите си. Двамата пазарджиклии Рени Камбурова и Ангел Келчев го доказват недвусмислено. Златното момиче започва първите си стъпки в тушакния клуб „Диляна Прима“, а се озовава на върха в художествената гимнастика. Ангел Келчев завършва Математическата, а в момента е собственик школа за чужди езици Pathways и специалист а в областта на сливания и придобивания и привличане на капитал. Ангел Келчев е родом от Пазарджик и е възпитаник на МГ „К. Величков”. През 2001 г. се мести в САЩ, където завършва университетите Станфорд и Харвард. През 2011 г. се завръща в България, като продължава да се специализира в областта на сливания и придобивания и привличане на дялов/дългов капитал. С над 11 години опит в тази сфера, Ангел основава ASK Equity – бутикова компания за услуги в сферата на корпоративни финанси и инвестиционна дейност, а през 2017г. оглавява Centroida.ai, компания фокусирана върху Deep Learning технологии. В родния си град създава Център за образование и предприемачество „Pathways” и оборудва със съвременни ИТ ресурси няколко училища. 

Третият лектор от първия модул е Александър Братимиров, който пък разкри тайни за своя път към света на рекламното изкуство.  Александър има 5 години опит в телевизията и 3 години в рекламата. Паралелно с всичко това губи и 5 години в обикаляне на Европа като част от пернишка метъл група. От 2015 г. насам е част от рекламната агенция Saatchi&Saatchi в София, където заема длъжността Creative Leader. Част от клиентите, за които е работил, са Lidl, Mtel и Chivas Regal. Сред последните отличия за проекти, в които е участвал активно, са 5 награди от българския фестивал за креативност в рекламата ФАРА и 3 награди от фестивала за рекламна ефективност EFFIE.

28росен

Вторият модул стартира с разказът на разследващия журналист от БТВ – Росен Цветков, който разкри тайните на успеха в професията и липсата на връзка между институциите, когато става дума за възмездието при престъпленията. Той е един от най-добрите разследващи журналисти в България, награждаван многократно за своите изяви. Първият национален ефир на Росен е в новините на БНР през 2006, още като студент. От 2008 е репортер за „По света и у нас“ в БНТ, а в последствие оглавява сутрешния блок „Денят започва“. Понастоящем е в bTV, на работата си гледа като на „кауза със смисъл”, а любимото му оръжие е скритата камера. През 2014 печели една от специалните награди на Хелзинския комитет „Човек на годината” за разследванията му под прикритие около бежанците и изборите. 

Един от най-интересните лектори бе  Дими Деянски, който изминава пътя от Овча купел до Канада, за се превърне в успял графичен дизайнер и не по-малко успял стендъп комик.

28дими

Роден в София, Дими прекарва по-голямата част от младежките си години в канадския град Бърлингтън, родното място на Ryan Gosling и Jim Carrey по пътя между Торонто и Ниагара. Като малък иска да стане архитект, но не успява заради математиката и, като много неуспели архитекти, станах графичен дизайнер. Признава, че въпреки че е движил основно с готините деца и балканската банда, нърдовете винаги са го влечали много повече. Дими прекарва детството си в канадския град Бърлингтън, а преди 10 години се завръща в родината си. Запалил се е по комедията още в Канада, но едва когато се връща в България решава да се качи на сцена.

Дими си създава слава на един от най-силните комедианти у нас, като вече си има и шоу всяка седмица в Studio 5 в София. Той вярва, че българският песимизъм и нюйоркският сарказъм се смесват много добре и обича да ги използва в стендъпа си. Въоръжен само с тих чар, идеален усет за комедиен тайминг и интелигентно чувство за хумор, Дими ще ви покаже какво е общото между тях.

А сега искам да чуете и видите това видео, защото ще разберете как човек може да преподава знанията си без да напряга околните – ТУК

28мелиса1

Не по -малко интересна е и историята на българската стартъп компания „Мелиса клаймът“. Тя произвежда устройството за енергийно управление на климатици чрез мобилно приложение „Мелиса“ и е привлякла интереса на Koç Holding – един от големите индустриални конгломерати в Турция. Своя път към успеха представиха Любомир Янчев, основател на компанията и неговия съдружник Благовест Димитров.

Любомир Янчев сподели с публиката свои истории, които потвърждават правилото, че когато си креативен и любопитен, успехът е най-естественото нещо, което върви с теб.

Всъщност Любомир Янчев става милионер на 19 г.

И даq срещите TEDxPazardzhik ви дават шоколад за душата, обилно гарниран с нови идеи, възможности и знания, които не продават в нито един магазин. Не пропускайте следващата.

Още по темата – ТУК

Ева Вучева е дигитален предприемач, съосновател на консултантската компания за електронна търговия CONTENTO.tech, инвеститор и част от консултативните съвети на редица компании. Тя е един от пионерите на електронната търговия в региона, от основателите е на Fashion Days Bulgaria и доскорошен изпълнителен директор на Fashion Days Group – най-големият онлайн магазин за мода в Централна и Източна Европа.

Вторият лектор от третият модул, едва на 25 години той се превръща в герой за толкова много хора, но това можеше да чуете по време на неговата реч. Васко е завършил Психология, а любовта му към децата го води в програмата на „Заедно в час”. Благодарение на нея, той става учител на ученици в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Ветрен и му дава възможност да вдъхновява и променя образователната среда. Към момента той е на финалната права на магистърската си степен по Начална училищна педагогика. Като характер Васко се определя като алтруист с южен темперамент, а като мислене – балкански пра-пра-внук на Мартин Лутър Кинг.

Мая Костадинова представи TED talk в Пазарджик, който променя начина ви на мислене…и говорене! Мая е истински мастър на комуникациите. Стартира кариерата си преди близо 14 години в една от най-активните неправителствени организации в страната – Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите. По-късно, след студентски стаж, започва работа в Атлантическия клуб в България, където в продължение на 3 години развива проекти и организира над 100 събития, като сред тях е и визитата на Бан Ки-мун. От 2014 г. насам е част от екипа на престижната комуникационна агенция All Channels Communication Group като Client Service Manager. Сред ключовите клиенти, за които работи, са Мтел, Heineken, бензиностанции ЕКО, София Тех Парк, Kaufland, Американският университет в България и много други.