Пазарджишки криминалист е сред отличените на вчерашната церемония по връчване на награди на името на проведена в Благоевград. Ежегодният конкурс е под мотото „Страхливият умира всеки ден, смелият-само веднъж“. Наградите бяха връчени от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и италианският посланик Стефано Балди. Отличени са магистрати от различни съдилища и прокуратури, както и полицаи от структурни звена в системата на Министерството на вътрешните работи.

През тази година един от наградените е старши инспектор Златко Сестримски. Той е служител на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Криминалистът е с 26 години служба във вътрешното ведомство, като е преминал през редица изпълнителски и ръководни длъжности в РУ-Септември и ОДМВР-Пазарджик. За добрата си и професионална работа е награждаван многократно от ръководството на МВР и ОДМВР-Пазарджик.

Кой е Джовани Фалконе?

Джовани Фалконе е италиански прокурор, известен борец срещу мафията в Сицилия.

След дълга и забележителна кариера е убит от сицилианската мафия, заедно с жена му и 3 техни телохранители, на магистралата край град Капачи през 1992 г.

Неговият живот е подобен на този на най-близкия му приятел Паоло Борселино. Те прекарват детските си години в бедни предградия на Палермо. И въпреки че редица техни връстници израстват като мафиоти, те остават от другата страна на барикадата като защитници на закона. Убити са от мощни бомби в колите си в разстояние от няколко месеца. Като признание за неуморните им усилия и саможертва в разследванията са наградени от италианското правителство през 1992 г. Обявени са също за „героите на последните 60 г.“ от списание „Тайм“ на 13 ноември 2006 г.

На името на легендарния магистрат Джованни Фалконе, по инициатива на „Областния съвет по наркотични вещества“ в Благоевград е учредена награда, която се присъжда на съдии, прокурори и следователи, които успешно се борят с употребата и разпространението на наркотици от 2009 г.

Първата церемония по награждаването за 2009 година на магистрати и полицаи в конкурса в памет на Джовани Фалконе е на 24 юни в сградата на Община Благоевград. Специално за церемонията в Благоевград пристигат сестрата на италианския прокурор Мария Фалконе, представители на фондация „Джовани Фалконе“.