При проверка в частен имот в град Септември митнически служители от митническа мобилна група са открили под навес на къща 444 литра течност с мирис на етилов алкохол, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници”. Оттам уточниха, че алкохолът е бил разпределен в съдове с различна вместимост – 16 туби от по 11 литра и 2 бидона.

Общо 1217 л. ракия, 6350 л. спирт и общо 304 950 л. вино и суровина за производството му в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове установиха митнически служители при поредица проверки на данъчни складове и нерегистрирани обекти за производство и складиране на алкохол.

Ето къде още е открит нелегален алкохол:

В периода 23-24.10.2017 г., митническа мобилна група е извършила проверка на производител на алкохолни продукти в района в Софийска област. Проверени са и двата данъчни склада, собственост на едно и също юридическо лице. Установено е некоректно водене на дневниците за складови наличности, като са открити 304 950 л. вино и суровина, които не са отговаряли на наличностите, и представляват съответно липса или излишък. В склада, притежаващ лиценз за производство и складиране на етилов алкохол, междинни продукти и вино, е констатирана липса на 1258 л. бяло вино, което е фигурирало в дневника за складовата наличност, но физически не е открито в склада.

Във втория склад – за производство и складиране на вина, митническите служители са констатирали липси на други 125 451 л. червено вино, както и са открити 159 615 л. бяло вино и 18 626 л. гроздова мъст, които не са били заведени в дневника, но са се намирали в обекта. От всички от всички съдове, работата по случая продължава, за да се установи на какво се дължат констатираните липси и излишъци.
Разминаването между дневника за складовата наличност и физическите обеми на суровини, като гроздовата мъст, и алкохолни продукти, дори такива с нулева акцизна ставка каквото е виното, крият риск от нерегламентираната им преработка до междинни продукти или етилов алкохол, за които вече се дължи акциз.

Продължават и проверките на Агенция „Митници“ по линия на нелегалното производство и разпространение на алкохол. Задържани са над 6000 литра спирт. И в двата случая не са представени документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз по Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/.
На 25.09.2017 г. митнически служители на Митница Пловдив, със съдействието на служители на ОД на МВР Пловдив, извършват проверка в частен имот в село Катуница. В товарното помещение на микробус, паркиран в двора на имота, е открит еднотонен пластмасов съд, пълен с безцветна течност с мирис на етилов алкохол. При измерване на течността с денситометър е установено алкохолно съдържание – 96,4 % vol. Общото количество задържан алкохол е 1000 литра. Алкохолът е иззет и са взети проби за лабораторен анализ. Задържан е и товарния микробус, послужил като средство за извършване на нарушението. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.
5350 литра са задържани при проверка на митница Столична, също на 25.10.2017 г., в района на Радомир. 1175 литра от общото количество са открити в депо в частен имот, а останалите 4150 литра в товарен автомобил. При проверката, осъществена със съдействието на органите на МВР, са открити и 84 240 къса /4212 кутии/ цигари, без бандерол за платен акциз в Република България.
1217 л. ракия са задържани от митническите служители, в периода 24-27.10.2017 г., при поредица от проверки из цялата страна, включително такива свързани с регистрирани, дерегистрирани и нелегални „казани“. На 27.10.2017 г., две митнически мобилни групи, с участието на ОД на МВР – сектор „Икономическа полиция“, извършват проверка в град Бяла Черква, общ. Павликени. В мазето на частен имот митническите и полицейските служители са установили, че се съхраняват общо 311 литра течност с мирис на етилов алкохол и с алкохолно съдържание 47 % vol, разпределени в ПВЦ туби с вместимост от 5 до 19 литра.

При друга проверка на митническа мобилна група, на 24.10.2017 г., в гараж под жилищен блок в град Димитровград, е установено, че лицето, ползващо помещението, съхранява там три броя ПВЦ бидони, всеки с вместимост 120 л. Общо количество на открития алкохол е 259 литра течност с мирис на ракия. Установен е и един ПВЦ съд с вместимост от 25 литра, съдържащ спирт. В хода на контролните действия е установено, че същото лице е собственик и управител на регистриран специализиран малък обект за дестилация, разположен в близко до града село.

На 26.10.2017 г., митническа мобилна група извършва проверка на имот, разположен на територията на бившето ТКЗС, в село в община Гоце Делчев. На територията на имота се намирал и специализиран малък обект за дестилация, с прекратена през миналата година регистрация. Към момента на проверката митическите служители установили, че в обекта се изварява етилов алкохол, в резултат на което са произведен 120 литра, налети в два бидона от по 60 литра.

В хода на контролните действия служителите открили още ПВЦ съдове с етилов алкохол, с общо количество около 80 литра, вероятно произведени при предишни изварявания в съоръжението. Общото количество на задържания алкохол е 200 литра.
При друг случай, на 25.10.2017 г., служители на Митница Пловдив извършват проверка в двуетажна къща с двор, намираща се в град Пловдив. Установено е, че в едно от помещенията е изградено съоръжение за дестилиране и по време на проверката е в работен режим. Митническите инспектори са иззели изварените, в момента, около 3 литра етилов алкохол, с алкохолно съдържание 50% vol, както и съоръжението за дестилиране.

При всички случаи на задържана ракия, в рамките на проверките не са представени документи по Закона за акцизите и данъчните складове. Взети са проби и са образувани административнонаказателни производства.