Александър Алексиев е човекът, инициирал създаването на обемната инсталация на кирилица – пъстрият надпис ПАЗАРДЖИК, който ежедневно виждаме пред сградата на ДКТ „Константин Величков“. Хиляди са вече снимките, които изпъстрят фейсбук от поставянето на надписа до днес, а най-често край него се задържат подрастващи и малчугани.

12надпис

Да напишем този материал ни провокира детският въпрос: Кой е направил тези букви?

Четиригодишният Ники получи отговор от майка си: Буквите са измислени от Кирил и Методий, ще те заведа да видиш техния паметник, а тези букви, събрани в думичка означават Пазарджик.

Ама моят Пазарджик, ли? – продължи да любопитства детето. Където аз живея?

Обемната инсталация е част от обектите, които са включени в проекта „Монумент“. Припомняме, че пред всяка скулптура или културен обект в града, ще бъде поставена информационна табела, която ще може да бъде четена и с помощта на мобилен телефон, като информацията ще съдържа: името на автора и произведението, подробности година за създаването.

02сашо2

И така нека ви представим Александър Алексиев. Той е роден през 1977 г. в София. Завършил е ЕГ „Бертолт Брехт“ в Пазарджик през 1996-а, с първи език немски, знае английски и руски. Бил е автор и водещ на младежко предаване в „Радио Пазарджик“, заедно със съученичката си Мариана Белнейска. След това е работил и в някогашното радио „Оберон“. Първото му висше образование е по специалността „Туризъм“ в СУ“Св. Климент Охридски“, а второто е от УНСС – „Фирмено управление и маркетинг“. От двадесет години насам работи в сферата на туризма като е преминал през много стъпала в различните разновидности на професията – от екскурзовод на чужденци, до мениджър договори и онлайн продажби на различни туристически продукти.

Член е на Българското дружество за защита на птиците от 1999 г. насам. Много хора го познават и като заклет хералдик. От 2006 г. е член на Българското хералдическо и вексилоложко общество, а сега е и негов секретар, ковчежник и член на Управителния съвет. Александър Алексиев познава в детайли тайните на символиката, която се влага при изработката на гербове. Заради качествата си е избран да бъде представител е на конгреса на хералдиците в Щутгарт през 2010 г.
Той създава гербовете на Ветрен дол, Варвара, Лозен, Ковачево, Злокучене, Виноградец, Синитево и Мирянци. Негова е и идеята за връщането на стария герб на Пазарджик, който е бил поставян на различни общински документи. Днешният герб на града по-скоро е емблема, отколкото герб, твърди Александър Алексиев. Предходният е от 1943 година. Изработен е от Константин Христович, съвместно с Тодор Герасимов и е приет от Общинския съвет на Пазарджик.
Хералдиката и спортът са двете хобита на Александър Алексиев. Идеята за надписа „Пазарджик“ му хрумнала след като на множество места по света, той видял подобни. Забелязал, че хората обичат да се снимат край буквите и те всъщност са самостоятелна туристическа атракция. След като отправил предложението си, получил подкрепата на Съвета за младежка политика в Пазарджик и днес можем да се радваме на придобивката, която не е скъпа като изработка, а приковава погледите на минувачите и най-вече гостите на града.

Още идеи: За стария герб на Пазарджик

02герб

Представлява щит, който е разделен на три. В долната част на синьо поле е рогът на изобилието – показва, че Пазарджик има плодородна почва, че е град, в който се развива земеделието. Тогава той е познат също като градът на ориза и затова има и един стрък ориз. Горната част е отделена чрез синя линия, символизираща водното богатство от реките. В лявата част има изправен лъв, който символизира България и показва, че това е български град. В дясната е жезълът Кадуцей на бог Хермес, който е символ на търговията. Тези три елемента от стария герб на Пазарджик са валидни и днес. Отгоре на герба има четири рангови кули (когато са пет, градът е столица), което показва, че градът е областен. Това е наистина уникално и красиво и моята идея е този герб да се върне, казва Александър Алексиев.

Мостовете като атракциони

Мостовете, които се намират в Пазарджик и около него също магат да бъдат превърнати в атракцион, твърди Александър Алексиев. В миналото Марица е била плавателна река, а каналът Паша Арк е преминавал както и днес през старинния квартал на областния град.

Сайтовете

Сайтовете създадени от или с участието на Александър Алексиев: hebarfc.com, pzsport.info с Георги Геров и Николай Николов, pzhistory.info заедно със Стоян Караджов, pzideas.info заедно с Илия Михайлов. Блогът aalexiev.com, alexanderalexiev.blogspot.com, travelbetter.bg