Не съм нарушил закона, заяви днес в ефира на БТВ кметът на Батак – Петър Паунов, който бе гост в предаването „Тази сутрин“. За първи път, от както бе замесен в скандал, касаещ продажбата на 100 кв.м. земя край яз. Батак, на Цигов чарк, той се появява пред медиите.

Според думите му той е бил в болнични, които текат до края на тази седмица, тъй като е болен от диабет и ежегодно ползва по един месец отпуск, заради заболяването си. Паунов твърди, че фирмата му е създадена през 1993 г. и е била прехвърлена на съпругата му през 2003 г. Неин управител обаче става синът му Крум, който е завършил строителния техникум в Брацигово, а след това и икономика.

„Престиж Паунов“ е печелила обществени поръчки за общо 240 000 лв. от 2003 до 2008 г., когато влиза в сила Законът за конфликт на интереси. След това по документи, няма нито една обществена поръчка за нея, каза Паунов. Той призна, че на територията на общината има само един бетонов възел и той е собственост на неговата фирма, това е и причината от там да се пазарува бетон, при извършването на строителни дейности на територията на община Батак.

По отношение на имота, който вкара името му в новините той обясни, че става дума за 100 кв.м. площ, които според данни на Държавен кадастър са собственост на общината и поради тази причина е била извършена и въпросната продажба. Земята е закупена от пазарджиклийка на стойност от 2400 кв.м. Когато това се случи, никоя институция не реагира, заяви Паунов и обясни, че тогава той бил в предизборна кампания и не е присъствал на заседанието на Общинския съвет, който е решил да бъде извършена сделката.

Паунов заяви, че от две години не е член на БСП и е напуснал партията по лични причини, които нямат нищо общо с новото ръководство на червените.

И по-добре, че съм напуснал, защото иначе сега негативите от скандала, трябваше да бъдат понасяни от БСП, каза още градоначалникът.

Той изрази съжаление, че медиите са отразили преднамерено събитията от последните дни и не са намерили негови съграждани, които да кажат, колко доволни са от постигнатото по времето на трите му предходни мандата.

Тридесет и две семейства работят във фирмата „Престиж Паунов“, това са хора от Батак и ако бях закрил фирмата, те щяха да останат без препитание, каза градоначалникът, който няма да подава оставка и очаква Прокуратурата да извърши всички проверки, за да се установи дали е нарушил закона.