Окръжният съд в Пазарджик изслуша днес телефонни разговори, записани чрез СРС по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на ИДИЛ, съобщи Радио „Фокус“ – Пазарджик.

08ислям

Разговорите са над 600, събрани в 6 папки. Съдът прослушва тези от първата папка, в която има 79. Според прокурора по делото Недялка Попова СРС, които съдържат данни за дейността на обвиняемите има само в част от разговорите.

В обвинителния акт данни от СРС са използвани само срещу Ерджан Смаил и Йосиф Минчев.  В обвинителния акт е посочено, че Смаил е получил обаждане от Полша с ползвател представил се с име „Алперчо”. Последният отправя питане към обвиняемия Ерджан Смаил дали е в Сирия, на което получава отрицателен отговор.

„Алперчо” продължава с разсъжденията си и предположението, че обвиняемия е взел автомат „Калашников” и е отишъл в Сирия да се присъедини към воюващите, на което обвиняемият казва, че няма този късмет. „Алперчо” продължава с въпросите си дали обвиняемият Ерджан Смаил би отишъл в Сирия, като той премълчава отговора си.

В обвинителния акт е описано също, че  той коментира с обвиняемия Йосиф Минчев в един от разговорите им на 27 юли 2014 година, как да се постъпи със събраната милостиня по повод на празника „Рамазан байрам”.

Предложението на Ерджан Смаил е събраното да се изпрати на братята в Сирия, както е казал и ръководителят на джамаата – Ахмед Муса Ахмед, който е постъпил по този начин със събраните помощи в гр. Пазарджик. От своя страна Йосиф Минчев счита, че братята в Сирия и Ирак не се нуждаят от помощи.