Снимка: За спомен пред х. Мальовица с планинари от Казанлък

Ана Гройс, PZdnes.com

В типична зимна обстановка на базата в Учебен център „Мальовица“ в Рила се проведе тридневен национален лагер-сбор на планинските водачи, организиран от Българския туристически съюз.  Сред присъстващите водачи бяха представители на ТД „Алеко“ – Пазарджик, ТД „Купена“ – Пещера и септемврийското ТД „Незабравка“. Освен планинари  от областта, в обучението се включиха над 50 водачи от над 20 туристически дружества от цялата страна. Срещата премина под ръководството на  избрания преди няколко месеца нов Изпълнителен секретар на БТС – Зорница Радонова.

Националният лагер-сбор, който се организира за трета поредна година в началото на ноември има за цел обогатяване на знанията по планинарство, обмяна на опит и нови контакти за сътрудничество. Лектори на проявата бяха майсторите на спорта по алпинизъм и участници в първата експедиция до връх „Еверест“ в Непал Кънчо Долапчиев , Методи Савов и Георги Петров. Опит и препоръки към водачите по време на преходи в зимни и екстремни условия сподели дългогодишният деятел и водач на БТС Иван Кандиларов.  След приключване на занятията туристите се отправиха за няколко часов преход в района на хижа „Мальовица“ и емблематичния  за начинаещи алпинисти  връх „Куклата“.

Част от опитните планинари предприеха изкачване и на  връх „Мальовица“, но малко преди неговото покоряване преустановиха прехода поради гъста мъгла и опасно снегонавяване. Централната планинска школа „Мальовица“ отваря врати през 1952 г., като сградите са построени с доброволен труд на планинари от цялата страна. От тук са тръгнали по родните планини  и световни върхове най-добрите български спортисти. В учебния център се провеждат курсове за планински водачи, ски туризъм, ориентиране, пещерно дело, алпинизъм и други спортове с летен и зимен профил.