Рождество Христово е само на 45 дни от нас и в най-скоро време коледните украси ще започнат, да ни го нашепват още по-осезателно. Далеч преди празника обаче, трябва да сме решили, с какво ще изненадаме близките си на трапезата, а също така и как да я наредим.

Днес ще ви занимаваме с една от най-полезните вещи на празничната маса – салфетката. Освен обичайната си функция, начинът, по който е сгъната и поставена до или около приборите за хранене, може да внесе много настроение и усещането за внимание към детайла.

23коледна трапеза 23коледна трапеза1 23коледна трапеза2

Представяме ви три варианта за сгъване на салфетките. Както и начините, по които можете да направите това.

Салфетките от плат или хартия са индивидуални, за всеки член от семейството. Салфетки от хартия се използват и когато се яде топъл сандвич без нож и вилица, когато (позволено е) се консумира с ръце печено пиле. Правилото важи и за ястия от дивеч. Основно правило е салфетката да се слага вляво до чинията за хранене.

Въпрос на хрумване е тя да се сгъне в красива форма, да се постави в чинията или в празната чаша за вода или за друг вид напитка.

За празнични случаи в красиво сгънатите салфетки се поставят стръкчета цветя, бонбони в хартия, картичка с името на госта или с изписано остроумно поелание по повод случая и за „добре дошъл“.

Ако са завити във форма на конус или руло, се пъхват в метално пръстенче, във венче от цветя (изкуствени), връзват се и тънки панделки в подходящ към салфетката или покривката цвят.

Със салфетка от плат се застила дъното на специалното панерче за хляб.

Сгъната на четири салфетка се поставя и в голямата чиния за основно ястие, когато преди него ще се предложи предястие в чаша, предястие в малка чиния, супа в дълбока чиния или супа в чаша, с една (за чай) или с две дръжки.

Малките или по-големи салфетки от хартия, приличащи на дантели, са предназначени за поставяне в чинията под чашката за кафе или чай, за големите блюда със сладкиши, торта, кекс.

Салфетката от плат не бива да се прикрепва към яката или да се завързва около шията — това е позволено само за малките деца. Тя се постила върху коленете, но ако падне, се сменя.

Закрепването към колана също е неправилно. След като храненето завърши, салфетката се сгъва и се поставя отново встрани до чинията. Когато е от хартия, не се смачква на топчица и не се поставя в чинията за хранене, а се сгъва и пак се поставя до нея.

Салфетката е предназначена за избърсване на устните и пръстите на ръцете, ако те докоснат мазна храна.

Важно е да се знае също, че тя се използва всеки път, преди да се отпие от чашата с вода или друга напитка, а и след това.

Чудесният обичай да се покрива масата с ленена покривка води корените си от средновековието. На старинните картини са изобразени покривки, падащи до самия под. И това не е случайно, тъй като с висящите краища се покривали дрехите, а също така с тях се бършели ръцете и устата.

Преди 300 години в употреба влезли салфетките от плат

Но едва през XVIII век те заели своето законно място при сервирането на масата. И това се случила първо във Франция. В началото те играели предимно декоративна роля – били много големи и художествено оформени. Днес салфетките се ползват според предназначението им. Импулс на повишено внимание при сервирането дало разгадаването на тайната на порцелана от Йохан Бетхер през 1707 г.

Три години по-късно в град Майсен била построена първата манифактура за порцелан. Настъпило великото време на порцелановите сервизи, които се състояли от множество предмети с еднакъв декор. При това изискано наредената маса се допълвала от прекрасен сребърен сервиз, както за сервиране, така и в чисто декоративен план.

Именно по това време се появили изящните композиции от салфетки за украса на масата. В двора на австрийския император Франц Йосиф I (1830-1916) се използвали, например, салфетки със скъп дантелен кант, украсени с втъканите императорски гербове. Тези салфетки се загъвали в съответствие с придворните традиции. На големите държавни приеми в Австрия и днес може да се видят салфетки, оформени в съответствие с етикета от онова време.

 XX век наложил хартиените салфетки

Отминалото столетие с двете световни войни и последствията от тях довело до това, че повечето хора съсредоточили вниманието си върху проблема с оцеляването. Затова и интересът към сервирането и специално към салфетките забележимо намалял. И едва във времето на „икономическото чудо”, когато основните последствия от войните били преодолени, се пробудил отново интересът към оформянето на всекидневната и празничната трапеза.

През 70-те години на миналия век в Германия и въобще в Западна Европа започнали да отделят повече внимание на хигиената. Така хартиените салфетки изместили своите предшественички от плат. Салфетките обаче не се сгъвали, а се оставяли плоски. Хората се въздържали да им придават причудливи форми пак от хигиенни съображения.