Осем общински съветници от различни политически партии и коалиции в Септември се опитаха да запазят мястото на колегата си Лазар Влайков в местния общински съвет. На днешното заседание на общинския съвет не се явиха, заради множество важни ангажименти Петя Цанкова, Сергей Стойнов и Георги Мърков от БСП, Ангел Морозов от ДПС, Васко Петров от ЕНП, бившия кмет Петър Бошев, Георги Вергиев и Иво Крушаров от МК „ЗАГОРОВО 2015“.

Не е присъствал и Петър Михайлов, който е в болница поради претърпяна операция преди два дни и поставеният под домашен арест Лазар Влайков, който по това време беше в съдебната палата на Пазарджик, където се гледаше искане за промяна на мярката му. Всички изброени 8-съветници очевидно водени от една цел не се явиха по безпрецедентен начин на свиканото от председателят Кирил Тодорин 25-то редовно заседание на Общинския съвет.

Отсъствието на въпросните съветници съвпадна и с 3-то поредно неявяване на бившият председател на Общинския съвет Лазар Влайков, с чието оръжие на 31-ви август бе убит 47-годишният Наско Тонкев.

На сесията обаче се явиха останалите 11-сет съветници и по този начин провеждането на заседанието беше спасено „на косъм”.

„Ако днес дори един от вас не беше дошъл, тук нямаше да има кворум и сесията щеше да пропадне по начин, който няма аналог от началото на конституирането на настоящия Общински съвет. Припомням, че същите тези липсващи днес хора, след убийството във Виноградец се изредиха на опашка да изказват съболезнования на близките на отишлият си без време Атанас Тонкев, а днес не поискаха да гласуват за неговото отстраняване.

Същите тези лица използваха трагичния случай да плюят против нас, а в момента с неприсъствието си те, индиректно се опитаха да го съхранят като общински съветник. Кога са били искрени в действията си и на каква морална основа лежат принципите им, оставам на преценката на всеки един човек. Друг е въпросът, че с отсъствието си те ясно показаха, че водещото за тях със сигурност не е развитието на града и общината ни, категоричен беше Рачев.

Припомням обаче това, че след инцидента, от ръководството на ГЕРБ Влайков беше призован, освен да се оттегли от поста на председател, да прояви и морална позиция като напусне общинския съвет като редови съветник, подавайки заявление за прекратяване на правомощията му.

Да, второто нямаше кой да му го наложи, но смятам, че беше въпрос на гражданска позиция да го стори. Въпреки всички обстоятелства обаче Влайков не го взе под внимание и остана член на Общинския съвет до днешния ден, заяви Марин Рачев. След това той апелира към председателя на общинската структура на ПП ГЕРБ в Септември инж. Атанас Узунов да направи нужните постъпки и да подаде съответното искане към ОИК – Пазарджик за служебното отстраняване на Лазар Влайков като общински съветник поради три поредни отсъствия от сесиите на ситипарламента.

По този начин групата на ГЕРБ ще бъде попълнена от следващият в листата по преференция, каквото повелява законът, допълни кметът, отправяйки благодарност към присъстващите на сесията общински съветници за проявената от тях „гражданска позиция”.