Ексшефът на ОбС – Септември Лазар Влайков остава под „домашен арест“, така реши съдия Таня Петкова, която днес гледа искането му за промяна на мярката за неотклонение.

Пред съда защитничката на Влайков адвокат Елвира Панкова заяви, че е мотивирала молбата си с това, че Влайков е общински съветник и не може да присъства на заседанията, а също така и с факта, че не може да упражнява трудовата си дейност като председател на кооперация „Виноградец“. Тя подчерта, че той няма да се укрие, да извърши друго престъпление или да въздейства върху свидетели по делото, по което е обвиняем. Освен това подзащитният ѝ вече нямал средства, за да издържа семейството си и да плаща на адвоката си.

Прокуратурата в лицето на обвинителя Светозар Чераджийски заяви, че няма причина за промяна на мярката на Влайков, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат постановяването на по-лека мярка. Той подчерта, че в показанията на свидетелите има противоречия и тепърва предстоят нови разпити, за да се изясни фактическата обстановка в нощта срещу 1 септември, когато бе прострелян собственикът на ресторант „Градина“ – Наско Тонкев. Предстои и изготвянето на още една експертиза по делото, каза Чераджийски. Според него още в момента на предявяването на обвинението на Влайков е било ясно, че той е общински съветник, а също така и че е председател на кооперация „Виноградец“. „Ако се съобразявахме с това, че осъдените ще останат без доходи, нямаше да има осъдени.“ – вметна прокурорът.

Адвокат Панкова поиска от съда мярка за задържане „Парична гаранция“ или „Подписка“, но съдия Петкова не се съобрази с това и остави молбата без уважение. Адвокат Панкова и Влайков ще обжалват определението на съда, а делото за това бе насрочено за 14 ноември, също от 14 часа.

Припомняме, че делото за смъртта на Наско Тонкев е прехвърлено в пловдивския Окръжен съд, като това се наложи след визитата на главния прокурор Сотир Цацаров в Пазарджик и обвиненията, че Влайков ползва протекциите на известен пазарджишки прокурор. В последствие това бе опровергано, но делото остана в Пловдив, от където днес бе пристигнал и прокурорът по искането за промяна на мярката за неотклонение.

Заедно с Влайков и журналистите решението на съда изслушаха и хора от неговото семейство.

В Септември пък се състоя сесия на общинския съвет, на която бе разисквано оставането на Влайков там. Решението – ТУК