На 14 ноември се чества Свети апостол Филип. Той е един от дванадесетте апостоли, които следвали Спасителя.

Роден е в Витсаида, откъдето били и двамата апостоли Петър и Андрей. След разпъването на Христос, той проповядвал Божието слово в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия и извършвал чудеса. Едно от тях е възкресяването на мъртвец от Иерапол. Името на апостола се споменава в евангелския разказ за насищане на пет хиляди души с пет хляба и две риби.

Отначало проповядвал Евангелието в Самария, където чрез Господа извършил много чудеса. Благодарение на неговото учение множество хора забравили своите идоли и се обърнали към Бога. Апостол Филип обиколил много области в Мала Азия, разпространявал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавала го сестра му Мариамна. Към тях се присъединил към тях и Св. апостол Вартоломей.

В град Йеропол в едно капище местните жители се прекланяли на змия ехидна, мислейки я за някакво божество. Апостолите, заедно с Филип разобличили лъжата, погубили съществото и разрушили езическия храм. След това много от неверниците повярвали в Бога. Един от тях е Стахий, който 40 години бил сляп. Св. апостоли му възвърнали зрението. Той приел св. Кръщение и приютил божиите проповедници да живеят в неговата къща. Всички, които желаели да чуят спасителното учение се събирали там. Щом разбрал за това, разярен началникът, заповядал веднага да хванат последователи на Христа. Уловили Филип, Вартоломей и Мариамна и ги затворили в тъмница.

Най-накрая осъдил апостолите на кръстна смърт. Така Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни.

В мига, в който апостолите са разпънати на кръст, градът е разлюлян от страшно земетресение. На мястото, където се пролива кръвта на Филип, след три дни израства буйна лозница, която вярващите приемат като знак за вечното блаженство на апостола.

До неотдавна се смяташе, че гробът на светеца се намира в построения през V век храм „Св. Филип“, издигнат непосредствено край Хълма на жертвите в древния Йераполис. Но при геологически работи, извършени там, така и не се е попаднало на останки от погребение.

През лятото на 2011 г. обаче италианска археологическа експедиция открива находки, които определят истинското местонахождение на вечния дом на апостола – сред руините на една базилика, намираща се на 40 метра от църквата „Св. Филип“. Гробницата на светеца e в турския курорт Памуккале, където някога се е намирал древния Йераполис

След деня в памет на апостола започва четиридесетдневният Рождественски пост, наричан също Филипов пост или „Четиридесетница на ап. Филип“.

Имен ден днес празнуват Филип, Фильо и Филка.

Вижте датите на постите през 2018 г. – ТУК