Пазарджиклийката Цветанка Иванова подари на кмета Тодор Попов кутийка пръст от гроба на хан Кубрат, който се намира в малко селце в Украйна. Математичката е била част от третия Световен събор на българите в с. Мала Перешчепина, Полтавска област, Украйна. Тя пожела тази реликва да остане за поколенията и да пази градът ни и България от злини. Спазвайте завета на Хан Кубрат – „Обединението прави силата“, каза Цветанка Иванова.

В с. Мала Перешчепина преди 105 години е открита единствената засега могила на българския цар и държавник Кубрат.

500 000 лв. е стойността на паметника на Кубрат и синовете му, мемориалът ще бъде изграждан отделно. Лице на кампанията е шампионът по бокс Кубрат Пулев. Мемориалът представлява паметник на прабългарският владетел и неговите петима синове, един от които е Аспарух. Първият Световен събор на българите на това място се е състоял през 2001 г., вторият през 2012 г. , а последният засега е през тази година. Участниците в него са донесли камъчета от старите български столици, които са събрани на гроба на великия хан Кубрат, разказа Цветанка Иванова. Тя се похвали, че Пазарджик участва с дарение за изграждането на паметника със средства, които тя е събрала предимно от свои ученици. До този момент са събрани над 18 000 лв. по дарителската сметка. По план паметникът трябва да е готов до една година.

Искаме да направим гроба на хан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там, заяви Цветанка Иванова.

15кубрат

Така ще изглежда част от мемориала, това е паметникът на Кубрат и синовете му.

15кубрат-гроб

Това е паметникът над гроба на владетеля, три стели събрани в едно, от точно копие на един от кубратовите пръстени.