С подкрепата на Община Пазарджик и по инициатива на Сдружението на предприемачите и Дружество „Тракия” – Пазарджик, започва изграждането на паметник на Захари Стоянов, разположен в зелената площ на кръстовището на ул. „Кн. Мария Луиза” и ул. „Цар Шишман”.

14паметник1

Паметникът представлява пластична композиция, изработена от скулптура Жорж Трак. С неговото изграждане ще се благоустрои градинката и околното просртранство, което ще доведе до по-добра визия на кръстовището. Средствата за реализиране на това начинание, ще възлизат на около 90 хиляди лева и ще бъдат събрани от инициаторите и дарения на гражданите на Пазарджик.

Авторът Георги Иванов – Жорж Трак представи лично проекта си, който е пластична композиция и е наречена „Листите“. Като те ще символизират творчеството на Захари Стоянов, който оставя съкровищницата на българската литература мемоарите не само на своя живот, а не една епоха от време. Бюстът на бележитият възрожденец ще бъде поставен на един от листовете на творбата, като той ще бъде в обемно-пластичен растер и размер от около 50 см.

Височината на листите е 5 метра, широчината около 6 метра, а дебелината – девет сантиметра.