Пазарджик е един от градовете в България, в който има паметник на Алеко Константинов. Любознателните са наясно, че всъщност Щастливецът е намерил смъртта си, недалече от нашия град. Куршум на политически противник отнема живота на един от най-стойностните българи, докато той се връща от Пещера, заедно с приятеля си Михаил Такев.

Скромен паметник отбелязва лобното място на писателя, а в парк – остров „Свобода“ откриваме втория монумент посветен на Алеко Константинов. Той е направен по проект на арх. Костадин Мумджиев оставил сериозна следа с проектираните и изпълнени в града ни сгради.

През тридесетте години на миналия век паметниците представлявали обикновено постамент и бюст, или цяла фигура на човеко, когото трябвало да увековечат. Арх. Мумджиев обаче дал свобода на своето въображение и създал нещо напълно различно. Той съумял да „разкаже“ цялата житейска философия на Алеко Константинов, базирайки се на природните форми.

Ликът на писателя, както и неговия подпис са монтирани върху стълб, какъвто несъмнено е бил в духовния живот на България, авторът на „Бай Ганьо“. Малка пътека отвежда до него, а тя символизира идеята за здравословен живот. Не случайно именно Алеко Константинов е инициаторът за планинските разходки до Витоша и голяма част от планините в страната. До този момент на тях се гледало основно като източник за дървен материал.

Любовта към природата е отразена и в стената, която огражда мемориала, тя има формата на планински връх. Вероятно сте се чудили, защо в нея има кръгъл отвор. Това отново е заигравка с въображението. Кръгъл и от засада е бил куршумът отнесъл писателя в небитието, а по въздуха, само на два километра от паметника на Острова е лобното място на Алеко Константинов.

Ако липсваха сградите и дърветата, от там, то щеше да бъде видимо, за всеки отишъл да се поклони пред великия родолюбец. Паметникът е направен с дарения от туристическо дружество „Белмекен“. Барелефът е дело на скулпора Михайло Парашчук. Имало е избрана комисия от известни пазарджишки граждани, която е одобрила точно този проект. Паметникът е открит през 1937 г. Документите за това събитие и историята около одобряване на проекта ще прочетете в Държавен архив – Пазарджик, фонда на туристическо дружество „Алеко“, съобщи Марияна Керезова.

В случай, че не сте посещавали Острова, паметникът се намира в Западната му част, а непосредствено зад него е огромният метален кръст, издигнат през 2006 г., за да пази града от наводнения и други природни бедствия.

16алеко-мурджев

Момент от откриването на паметника на 25 май 1937 г. В средата са архитект Костадин Мумджиев /от дясно/ и скулпторът Михайло Парашчук /с очилата/. Снимката е предоставена от дъщерята на архитекта, г-жа Дора Мумджиева на арх. Петър Мурджев.