* Всички снимки в статията са на фотографа Никола Колев, на корицата „Момиче“ скулптура на Здравко Здравков

Каналът „Паша арк“ е особено живописен през есента. Заради надвесените клони с пожълтели и обагрени в червено листа, той се превръща в притегателно място за всеки от нас, който има потребност да види красотата около себе си. Множество хора се радват на живописната гледка, но малцина успяват да я видят през визьора на своя фотоапарат. Несъмнено един от всепризнатите майстори е Никола Колев, който ни показва не само есенното настроение на дърветата, но и произведенията на изкуството, които се вписват в градската среда.

Всъщност, знаете ли кога и от кога имаме този канал? Отговор на този въпрос ще получите от бъдещия проект „Монумент“, който има за цел да напомня и пази историите на Пазарджик.

16канал-колев1

* Дървото на живота, Димитър Маламски

 

„Паша арк” или „Ибрям Паша арк” е голям напоителен канал, който поема води от реките Марица и  Тополница. Каналът преминава през град Пазарджик,  продължава на изток към Мирянци и достига до  Говедаре.

„Паша арк” служи за напоявене на около 12 000 дка земи, в миналото- предимно оризища. През 1937-1938г. водният синдикат „Тракия”- Пазарджик го преустроява, като прави продължение от  Луда Яна до  Потока, прави някой главни съоръжения по него (мост-канал на Луда Яна и вододели).

16канал-колев

 

В  следващите години се изгражда второстепенна канална мрежа, с което се увеличават възможностите за поливане на повече площи. След тази реконструкция каналът преминава през землищата на Пазарджик, Мирянци, Мало Конаре, Огняново, Хаджиево, Говедаре, Цалапица и Бенковски.

Днес каналът се оформя като своеобразна галерия на съвременното изкуство, а за това допринася и неговата отминала слава, когато гражданите го сравнявали с венециански канал. С времето по протежение му се появяват все повече скулптури, например „Цветето“ на Стефан Лютаков, художника Димитър Казаков -Нерон на Марин Кузев и веселите „Череши“ на Олег Копанаров. В посока към болницата ще откриете „Разказвачът на приказки“, „Дървото на живота“, „Плодовте на любовта“, „Златната игла“. – за всяко от тези проиведения, както и техните автори ще научите от проекта „Монумент“.

Ако се движите от къщата на Станислав Доспевски към Моста на Лютата няма как да не усетите пърхането в крилете на пеперудите, уловено от Леон Бабачев в скулптурата „Полъх“. Несъмнено каналът „Паша арк” се превръща в любимо място за разходка и отдих на пазарджиклии.

16златната игла