Трябваше да бъдат премахнати 19 броя болни дървета, това бе препоръчано от експерти от Лесотехническия университет, но общината не го изпълни, заяви лидерът на „Зелените“ – Костадин Деянов, по време на пресконференцията на „Да, България“, ДСБ и „Зелените“ днес.

Сметището продължава да дими, като причинява увреждания на гражданите. Екологичната бомба е тема на моята борба от девет години, каза още Деянов. Това е престъпление срещу всички хора, които дишат дима.

90% от децата в Капитан Димитриево имат астма, а възрастните умират от онкологични заболявания. Таксата – смет в Пазарджик е сред най-високите в страната, но не почива на никакви реални сметки за разходите. Няма нито един кантар, който да мери тонажа на отпадъците, всичко се базира на фантасмагориите на транспортната фирма, която извозва отпадъците. Освен това на сметището продължават да живеят хора, които раждат деца, каза още Деянов.

И добави: Тези деца нямат ЕГН-та, защото никой не знае, че те са родени там. Те са си направили едни колиби като землянки и си живеят там. Виждал съм ги преди година и половина, когато съм ходил там. Там водихме гост от Европейския парламент и около тях имаше дори медицински отпадъци, които са забранени. Те не трябва да се изхвърлят там.

Не водим статистика колко хора живеят на сметището, каза Янев, но е факт, че съществуват.

Управлението на отпадъците и чистотата на града нямат нищо общо с европейските изисквания, допълни Деянов. Тук няма реално разделно сметосъбиране, няма компостиране, няма рециклиране на отпадъците. Да не говорим за производство на биогаз. Замърсителят трябва да плаща най-много, а при нас е на калпак от населението. Ама дали генерираш и колко, никой не го интересува. – заяви Деянов.

Хората, които събират разделно трябва да плащат по-малко. Секат се дървета и се кастрят абсолютно жестоко. Това води до тормоз на дървото и то не може да формира нормална корона. Това не се прави качествено и с грижа за растенията, с окето не сме съгласни, добави лидерът на „Зелените“. Той съобщи, че очаква най-късно напролет да бъдат засадени фиданки в оставените празни места по реконструирания булевард.

Искаме да предизвикаме хората да ни подкрепят и да формират едно нормално гражданско общество, което да покаже, че не желае да бъде управлявано по модела „Кой“. Всички знаем, кой стои зад този модел. Не сме поставили въпросителна на плаката. Ние знаем, кой управлява общината, заяви Янев. Той призова прокуратурата да се самосезира след изнесените от тримата граждани и едновременно партийци „факти“.

Не стана ясно от къде, те са се снабдили с достоверна информация, след като заявиха, че от общината не им е предоставена сметка за извършения на бул. „Ал. Стамболийски“ ремонт.

Протестът е срещу порочното управление на община Пазарджик, афишираме протеста като граждански, въпреки подкрепата на три политически сили, заяви Янев. Няма да агитираме за партии, ще критикуваме общината. Подредили сме три казуса – ремонтът на бул. „Александър Стамболийски“, паркингът зад болница „Здраве“ и екологичните проблеми на града. Очакваме поне сто човека да ни подкрепят, защото смятаме, че гражданите трябва да казват на общинарите какво искат от тях.

До момента стойността на протеста, предвиден за след седмица, е сто лева, заяви Янев, като каза, че разходите са покрити от тримата организатори – Костадин Деянов, Христо Стефанов и Николай Янев.

Преди малко повече от месец министър Нено Димов откри лично новото сметище на Пазарджик, ето как стана това – ТУК

По време на откриването Тодор Попов заяви, че ще се извърши рекултивация на старото сметище, а новото ще влезе в експлоатация след като бъде избрана транспортна фирма, която да извозва отпадъците и фирма, коятоо да извършва сепарирането им. Срокът за това е най-късно до края на първите месеци на идващата година.

Паркингът зад болница „Здраве“ все още не е отдаден на концесия.