Мобилен екип на Митница Лом предотврати незаконния износ на голямо количество цигари за търговски цели към страни от Западна Европа, благодарение на обучено куче – търсач на име Джейк.

19куче джейк

Задържани са 12 630  кутии с валиден български бандерол, укрити между палети със санитарна керамика.
На 15.11.2017г., около 23.00 часа, товарен автомобил с българска регистрация е спрян за проверка на излизане от страната през ГКПП Дунав мост 2.  Шофьорът представил документи за превоз на санитария от България за Великобритания.  Превозното средство е отклонено към митническия терминал. Извършена е проверка с помощта на митническото куче Джейк, обучено за откриване на тютюневи изделия. Четириногият митничар сигнализирал за укрит товар и камионът е насочен за рентгенов контрол. Скенерът регистрирал цигарените кутии в палетизираната санитарна керамика.

При извършената  физическа проверка от различни места, между мивки и тоалетни чинии, митническите служители извадили общо 12 630  кутии цигари с български акцизен бандерол от 9 различни марки. Приблизителната им стойност е около 70 000 лв. Стоката пътувала без изискуемия по закон опростен придружителен документ в нарушение на Европейското и акцизното законодателство.

Цигарите, предмет на нарушение, са задържани. Започнато е административнонаказателно производство.

По- късно същия ден от  микробус, в който пътували 8 български граждани в посока Западна Европа,  са иззети други близо 5000 кутии цигари. Случаят е идентичен. Тютюневите изделия са с български акцизен бандерол, но са в търговски количества, пренасяни без опростен придружителен документ. Намерени са в 7 сака, затрупани под останалия багаж. Цигарите са собственост на една от пътничките, срещу която е съставен акт.