Още през Средновековието пещера в Унгария се използвала за терапевтични цели за хора страдащи от задух и астма. Знае се, че в Унгария има над 100 солни мини, запазени от много години до днес.

През 19в. полски лекар установява, че миньорите от рудниците, които били разработени близо до Краков за добив на сол, не страдали от дихателни проблеми. Установил, че присъствието на въздух, наситен с частици суха сол води до лечебен ефект върху хора с белодробни и дихателни заболявания.

Солната терапия е естествена терапия за хора, страдащи от дихателни проблеми и се е превърнала в ефективна и евтина алтернативна профилактика.

Днес естествените солни пещери се използват за лечение в здравните курорти в Австрия,Полша, Словакия, Румъния, Азербайджан, Киргизстан, Русия и Украйна.

Естественото присъствие на сух аерозолен натриев хлорид в много чиста околна среда изглежда е важен фактор за лечебения ефект. Други фактори като удобната и стабилна температура и ниската влажност допринасят за положителната терапевтична стойност, както и отрицателния аерозолен заряд който прочиства въздуха чрез групирането на частици.

Солната терапия е метод за лекуване на пациенти като ги поставяме в средата на естествената солна пещера за определен период от време.

Солната терапия в Солната камера е модерната версия на естествените солни пещери, която пресъздава микроклимата им чрез сух аерозолен въздух.

Солната камера е специално изградено помещение,

което пресъздава по модерен начин атмосферата в солните пещери. Поддържа се ниво на естествена концентрация на солен аерозол. Въздухът е стерилен, зареден с отрицателни йони и наситен със солни микрочастици. Вдишването или попадането върху кожата на частиците сол имат прочистваш ефект за бронхите и белите дробове, като подобряват здравето на дихателните пътища, кожата и имунната система. Солната камера е за индивидуални посещения, като пациентите се наслаждават на това, да бъдат сами в помещението. Солната терапия се препоръчва на хора и деца от всички възрасти.
Сесията продължава 20 минути. Препоръчителният брой процедури е от 5 до 15. В Солната камера се влиза с калцуни за еднократна употреба и се спазва необходимата хигиена. Не се разрешава консумирането на напитки и храна.

Кой може да се възползва от Солната терапия?

Хора с: алергии, дерматити, астма, акне, псориазис, фарингит, екзема, УНГ болести, кожни инфекции, бронхит, стрес, респираторни проблеми, пушачи, проблеми със съня, синузити, отити, ларингити, настинки, грип и др.

Солната терапия е подходяща и за подмладяване на кожата, нормализиране на pH, микроскопичните солни частици намаляват възпаленията. След няколко сесии кожата изглежда подмладена и освежена.

Терапията има рехидратиращ ефект, спира разпространението на бактериите и поддържа естествения баланс на бактериите(биоценоза), стимулира осмозата, оказва положителен ефект на имунната система и метаболизма, противовъзпалителен ефект.

Студиото се намира на ул. „Петър Бонев“ 29, в гр. Пазарджик

Във фейсбук ще откриете още информация на адрес: https://www.facebook.com/saltypazardjik/?fref=ts