Църковния празник Въведение Богородично, който отбелязваме днес е посветен на християнското семейство и на младежта. В Константинополската църква празникът е въведен през VІІ век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Библията на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й Йосиф.

На Въведение Богородично църквата препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.