Д-р Панайот ЛЯКОВ

 Христо Иванов явно не е чел Пътеводителя за прохождащи политици,

защото щеше да знае правилото: „Когато не знаеш как да стигнеш там,

закъдето си тръгнал, винаги се озоваваш другаде.” Това ще се случи с

гръмко обявеното връщане на пътя към цивилизацията чрез новия проект

„Европейски манифест за България”.

      Инициативата на „Да България” и останалите провалени партии

/ДСБ, Зелените, ДЕОС  и евентуално БЗНС/ е поредният кьорфишек  за

заблуда  на  отчаяните граждани и безславно ще угасне. След дълга липса

от публичното пространство  Иванов отново лансира абстрактни идеи за

 европейското бъдеще на България. Какво научих от интервюто му в БТV

/20.11.2017/:

Първо,  провалените партии сменят надписа /лозунга/ на фасадата, а зад нея няма нищо ново – същите несъстоятелни „лидери”  с изхабени, неводещи до нищо послания.  Вместо да обяснят конкретно как ще спрат престъпленията на олигархичната върхушка, влиянието на руската „пета колона” и ортодоксалния комунизъм на БСП, говорят за призрачната цел на „нов тим” от експерти – да намери заедно с гражданите път обратно към Европа”. Леле-мале, как звучи …толкова овехтяло.

 Второ, гръмко обявената и непрекъснато рекламирана от Христо Иванов „демократична общност” е чужда идея и крадейки интелектуална собственост той дори не спомена нейния автор и носителя на политическата /запазената/ марка БДО /Българска демократична общност/. Това е регистрирана политическа партия, рожба на моят колега от 38-то Народно събрание и приятел Господин Тонев, който участва в президентските избори и направи силно впечатление с ясни тези и силно  политическо говорене. Смисълът на БДО е да организира гражданско движение за трансформация, чрез което да бъде изграден Етичен модел на пазарно стопанство.

Партията  се развива като мрежа от местни сдружения и ядра от съмишленици / партия алианс/, разполага с млади и вдъхновени политици, дългосрочна стратегия за развитие  и нейните позиции винаги са много конкретни и смели. Всъшност идеологията на манифеста е написана от БДО, голямото предизвикателство пред политиците е общността да бъде изградена.  Но „великолепната петица” досега не се е включила активно в този процес, за да се превърне в реална опозиционна сила, да печели нови привърженици и да разширява влиянието на общността.

Трето, нов проект няма, защото е много спорна /според мен невярна/ тезата, че въпросните партии / дясна ДСБ, неясна „Да България”, две леви Зелените и БЗНС,  и една унисекс ДЕОС/ имат обща оценка за състоянието на страната. Всъщност Иванов казва:

„Акцентът  не е в подписването на едно или друго споразумение, нов бранд, опитваме се да поставим акцент върху съдържанието”, което ще им даде „здрава идейна основа”.

Но къде е съдържанието? Няма нищо конкретно какво ще правят тези партии, освен да дават пресконференции и да издигат нови лозунги. След смехотворния проект на Радан Кънев „Нова република”, който се оказа политическа абракадабра, прогласяваме Манифест, после  „Възвание” … и така, докато се доберем до Народното събрание.

  Четвърто, няма ясна визия за обща политика, нейните приоритети и някакъв модел за развитие на общността. Ето какво признава Христо Иванов за нейната липса:

„Нашият национален съвет излезе с позиция – широка дискусия на демократичната общност.  Трябва доста да стане, докато има някаква ясна визия за нашата обща политическа дейност. Всяка от тези партии е със свое предимство, могат да изработят работещ модел.  Въпросът е в ясната цел да си върнем европейската посока.”

Въпросът е, че тази позиция на „Да България” е изцяло фалшива. Целта е друга

и е ясна на всички почтени хора у нас: трябва да се разруши ОММ /олигархично-мафиотския модел/ на управление. Каква дискусия, какви пет лева! „Да България” пак се изявява като универсално  мюре за разслояване и разбиване на дясното.  Христо Иванов отново напомни, че великолепната петица /4плюс 1/ е политическа безполова –  имало центристи, десни и с други политически възгледи, разбирай леви.  Според споменатия пътеводител  българската мафия е генетично лява, създадена от БКП и с мощната и непрекъсната политическа подкрепа на БСП и ДПС мутирала в ОММ /олигархично-мафиотския модел/ на управление. Щом не знаете или не искате да атакувате генезиса престанете с празните приказки и повиците „Дайте да дадем”.

И сега „Да България” заклеймява „ерозията на европейските ценности”  без да споменава нито дума за престъпната мрежа на ОММ : руската пета колона, агентурният апарат на ДС, номенклатурните милионери и по-дребните играчи, всички до един отрочета на партията –  майка БКП.  Тоест за структурата на ОММ, която трябва да бъде разрушена. Задачата е проста и засяга всички „реформатори” –  да изградят отдолу мощна, широко разклонена демократична мрежа от десни партии /коалиции/,  неправителствени организации,  местни общности и авторитети, симпатизанти и да я противопоставят на ОММ / ляв генезис/. Ако не бъде създаден такъв алианс за дясна политика ще издигаме /по стара лява традиция / лозунги за борба с корупцията, ценностната ерозия и  прочие, без никакви последствия.

Но за това са нужни години на себеотдаване, на лишения, на жестока битка с  ОММ – дълбоко вкоренената престъпна мрежа във всички власти, с огромни финансови ресурси, разполагаща с всякакви механизми за контрол чрез комунистическите информационни канали /връзки/ и агентурно влияние. Само инфантилни политици могат да очакват, че изправени пред този опасен и безмилостен враг, българите масово  ще се включат в похода за справедливост.

Боя се, че провалените „ реформатори” отново са в ролята на  имитатори. Те нямат смелостта да се изправят срещу тайната и могъща власт  – затова и този проект е кьорфишек, без връзка с реалността, лишен от професионална политическа стратегия.  И нека бъдем честни докрай  –  още отсега прозира  целта: да се набутаме отново в Парламента.

Каква е перспективата? С тези неудачници от  имагинерно, политически безполово обединение, перспектива няма. Останките от реформаторският блок ще се съберат с други фантомни партийки в някакъв псевдодесен Франкенщайн, от който не може да се очаква чудо, но за да отмъкне десни гласове, става. Единствената автентична дясна партия ДСБ се разпада и зад фанатичното ядро няма никой. Радан Кънев съсипа организацията и безсрамно пак се пъчи на политическата сцена.

Къде в този срамен пъзел са гражданите? Които, според Христо Иванов, заедно с експертния „тим” ще създадат път обратно към Европа. Според мен те живеят и се чувстват в Европа и не вярват в прокобите за разпадането на ЕС. Престанали са да вярват в чудодейното обединение отгоре, след като видяха какъв е реформаторския хоризонт на дясната партийна номенклатура, която е още по –отвратителна от лявата.  Въпрос на време е да изхвърлят имитаторите, защото с поведението и дейността си гражданите са реална алтернатива, истинската опозиция на ОММ. Десният проект трябва да стане тяхно дело. Те разполагат с автентичен и независим политически лидер, който съзнателно се държи в медийно затъмнение.

Партията „Българска демократична общност” /БДО/ с своя председател Господин Тонев, който е изграден политик с безупречна биография, притежава най-съществените лидерски компетентности и смелостта, за да поведе битката с ОММ.
Подкрепете БДО!