Сериозен напредък бележи строителството на жп надлеза между селата Лозен и Ковачево. Той е от голяма местна потребност, като искането за неговата направа датира още от 2007-ма година по време на мандата на бившия кмет Томи Стойчев. Тогава по настояване на Стойчев пред МРРБ се изтъкват множество примери за трагични злополуки при преминаването на хората от местното население през прелеза, който към онзи, а все още и към настоящия момент се състои от по една бариера в съответната лента за движение и често се заобикаля от неразумни шофьори в момент, когато е спусната заради преминаващ влак. За съжаление в мандата 2011-2015 г. по казуса нищо не се прави и развитие на практика нямаше. Пропуснато в този период при съгласуването на изпълнения от държавата вече проект за модернизацията на ЖП-линията е и искането за изграждане на пасарелка в квартал –ЮГ, по-известен като „Калимана”. 

При встъпването в длъжност на сегашния управленски екип в мандат 2015-2019 г. се възобнови идеята на общинското ръководство от далечната 2007-ма година като се оказва максимално съдействие на държавата в лицето на НКЖИ за изграждането на този жп надлез като един от местните приоритети. В тази посока(включително и с предоставяне на общински терени, издирване на собственици на частните земи, които бяха обезщетени т.н.) се свикват няколко извънредни сесии на Общински съвет – Септември с цел съкращаване на времето по процедурите за да може идеята да се реализира възможно най-бързо. Припомняме, че този жп прелез е отнел множество човешки животи през годините назад, като последния случай датира от 4-ти март, тази година. Така след изграждане на високоскоростната линия между Пловдив и Септември в плановете на НКЖИ е предвиден и надлез между септемврийските села Лозен и Ковачево наред с направата на още 3 надлеза по цялата дължина на участъка . „За в бъдеще в намеренията на Общината влиза настояването за изграждане и на друг надлез по новата жп отсека, която в момента е на етап проектиране от Септември към Костенец, Вакарел и София, за които ще разчитаме на държавата посредством съдействието на народният ни представител Даниела Малешкова.
Той пък ще свърже пътя от Орешака до ВР-завода в Септември, чието изграждане стартира през тази зима с уличната мрежа на гр. Септември. Относно пасарелката за квартал ЮГ имаме воля такава да се изгради, ако не чрез пари от държавата да се намери външно финансиране или в краен случай със средства от нашата хазна, когато общината си стъпи на краката. Това се очаква да се случи до края на идващото лято, когато по разчети на финансовия ни отдел всички наследени просрочени задължения ще са зад гърба ни”, коментира темата кметът Марин Рачев.