Комитет „Памет“ в Брацигово стана инициатор, за възстановяването на първата чешма, която е била изградена от преселниците- строители през XVIII в.  Тогава тя била разположена на входа на града, а майсторите я създали, за да увековечат своето пристигане. До нас са достигнали фрагменти от оригинала, на които ясно личат символите, ползвани от някогашните дългери, свързващи ги с древни школи и вярвания.

Чешмата е възстановена по дървогравюра на Иван Тошков, която е направена през 1939 г. Коритото е от друга стара градска чешма, а сега наново е изградено основното тяло. Проектант на съоръжението е арх. Белемезов, а изпълнител – фирмата на братя Карталови. В миналото каменната чешма е била разположена на около триста метра западно, от сегашното си местоположение.

29плоча2

Чешмата е монтирана пред музея на Архитектурно – строителната школа в родопския град, а откриването ѝ се състоя в присъствието на кмета на града Петко Петков, инициаторът за възстановяването – Владимир Батаклиев, както и много граждани.

29плоча3

Паметна плоча бе поставена и на фасадата на Попови къщи, но тя е посветена на авторите на книгата за брациговските майстори строители – арх. Пейо Бербенлиев и Владимир Пъртъчев. В комплекса от сгради се намира етнографската сбирка на Историческия музей, както и музеят на брациговската архитектурно-строителна школа.

29плоча5

29плоча29плоча4

Още за тайните на браиговските майстори строители – ТУК