Ана Гройс, PZdnes.com

Двудневен поход до хижа „Равно боре“ проведоха планинарите от ТД ”Незабравка” от град Септември. Това бе последният преход от календарния план на дружеството и съвпадна с последните слънчеви дни от годината. До разположената на 1050 м. надморска височина хижа планинарите достигнаха по два маршрута. По-подготвените поеха по дългия маршрут от село Варвара, през местността „Дуварите” и „Коритата“ и за около 3 часа достигнаха крайния пункт. Друга част от групата предпочете маршрута от Варварските минерални бани, който се преодолява за около 2 часа по черен коларски път.

Хижата е построена с доброволен труд и материали от жителите на Варвара и е любимо масто на планинари от цялата страна. „Като младеж участвах в строителството на хижата. Строихме я в продължение на три години и в работата участваха почти всички от селото.“ – спомня си хижарят Георги Александров от Варвара. Официално строителството е завършено през 1978 г. Догодина се навършват 40 г. от откриването на обекта. Затова и Георги е предприел действия за организиране на голям празник. Издирил е и ще покани да гостуват всички участвали в работата тогава. По снимковия материал от онова време Александров е решил да открие останалите живи строители. Сега усилията му са насочени към подготовката за посрещане на новата година, защото от няколко месеца насам хижата е изцяло резервирана за празника.

На следващия ден част от групата от Септември се отправи към местноста „Портата”, от където се откриват панорамни гледки към долината на Чепинска река и връх Цепина. Хижа Равно боре е изходен пункт за хижа „Милеви скали“ – 3-4 часа и местността „Юндола“ – 10 часа.

През месец декември планинарите от Септември предвиждат двудневно мероприятие на Цигов чарк и преходи в района.

30равно боре