„Язовирите на територията на областта са полупразни и няма опасност от предречените от синоптиците валежи“ – това заяви днес в Пазарджик зам.-министърът на МВР – Стефан Балабанов, по време на брифинг в сградата на ОДМВР. В него взеха участие директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, директорите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и комисар Иван Панайотов,  областният управител г-н Стефан Мирев и заместник-областния управител г-н Йордан  Кожухаров,  началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Иван Дончев.

Очаква се валежите на територията на нашата област да не надхвърлят 60 литра на квадратен метър, максималното количество няма да е повече от 100 литра. Според прогнозите валежите тук ще започнат около 15 ч.

„Осигурено е постоянно наблюдение на язовирите и ректе на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян с оглед на очакваното влошаване на времето. Има организация и за експлоатацията на дежурни групи на ЕВН да се изпраща информация в Оперативния щаб към МВР в София. През 4 часа ще се подават данни за обстановката в различните области, за да се реагира адекватно при нужда“, уточни зам.-министърът.

В резултат на предприетите действия през изминалата нощ са уведомени всички кметове на общини и населени места за създадената организация. Дадени са указания да се определят персонално отговорници за всички големи и по-малки язовири, речни корита, основни пътища. За следене нивата на най-големите язовири има определени допълнително полицейски патрули, както и служители на пожарната. Всички съоръжения имат достатъчно свободни обеми и могат да поемат достатъчно количества водни маси при обилни валежи.

През няколко часа събраната информация се обобщава в дежурния център отговарящ за трите области и ситуиран в Пазарджик. Освен възможността за подаване на сигнали на телефон 112 е открит е и допълнителен телефон за възникнали проблеми в трите региона –  0888 481 353.