По случай седмицата на професионалните учебни заведения, фирма дари 30-тонен верижен багер на „Професионалната гимназия по транспорт” във Виноградец, който ще бъде ползван за обучение на средношколците.

Предаването на багера стана в присъствието на народният представител Даниела Малешкова и зам.-кметът инж. Явор Митев. Идеята на кмета е да се популяризират професии като оператор на строителна машина; автомонтьор, диагностик и т.н. ,тъй като това са реални работни места, които имат голямо приложение в заетостта и са много добре платени. Заплатите в този сектор стартират от близо 1500 лв. и стигат до 4000 лв.

Идеята е да се възроди професионалното обучение като чрез информираност относно бъдещото заплащане се събуди интереса към тези професии. „Като човек от този сектор до преди да бъда избран за кмет мога да кажа със сигурност, че такива кадри са в изключителен недостиг и това е една добра възможност за реализация на младежите веднага след учебната скамейка. Търсене на съвестни оператори и механици има в цяла Европа и тенденцията да се задържи това е повече от реална. Всеки сам може да се увери в това като влезе в интернет и се сблъска с безброй обяви за търсенето и в същото време – никакво предлагане на работа за подобни услуги. Това по естествен път гарантира дори ръст на заплатите, които споменах.

02рачев

Всички фирми в бранша се задъхват за кадри в този сектор и смятам, че е крайно време самите дружества да започнат да сътрудничат на професионалните учебни заведения, предлагайки им форми на партньорство – практически обучения по фирмените бази; дарения на излезли от употреба машини, които не стават вече за активна работа, но пък перфектно могат да служат за обучение на кадри.

Възможни са и други различни инициативи с цел привличане вниманието на младите”, коментира кмета.
„Другата причина за дарението на багера е прехвърлянето на професионалните гимназии под юрисдикцията на Общината. Ще проведа и други срещи с работодатели от сектора в региона, които също да предоставят излязла от употреба техника за учебни цели. Подобен сектор е и автомобилния транспорт, в който е налице същия дефицит на кадри. В региона имаме няколко сериозни дружества в този бранш, за които съм сигурен, че също ще откликнат на тази идея”, каза още Рачев.