Ана Гройс, PZdnes.com

С пълна колекция медали се завърнаха момичетата от ПМГ “Константин Величков“ Пазарджик от провелия се в първите дни на декември 22-ри Международен фестивал „Утринна звезда“. На фестивала, който се проведе в Банско взеха участие над 2000 участници от България, Македония, Сърбия, Русия и Украйна. Те се състезаваха по време на четирите фестивални дни в различни изкуства – театър, пеене и различни стилове танц. Пазарджик бе представен от Мажоретен състав “МЕГА“  към ПМГ “Константин Величков“ с общо пет танца в два стила  – мажоретни танци и танцово шоу, и в две възрастови групи от 9 до 13 години и 14-18 годишна възраст. Момичетата се състезаваха с общо пет танца в два стила – мажоретни танци и танцово шоу. Най-голяма беше конкуренцията в стил танцово шоу, където в категория дуети – Гергана Бангеева и Александра Илиева спечелиха златото при 13-18 годишните – в битка с чуждестранни и наши дуети.  Във възрастовата група на по-малките –  9-13 г. Вероника Дивитлийска и Ана Мариа Стоянова завоюваха  бронзовите медали. В мажоретните танци, въпреки новите членове на състава, момичетата се представиха достойно и се класираха на второ място. Председателт на Международното жури д-р Росица Панайотова -Преподавател в НБУ, сподели, че отдавна следи развитието на пазарджишкия състав и е очарована от напредъка  на момичетата, хореографията, и сложността на танците.

„Много е трудно да работиш в различни танцови стилове, твърде различни са, а техниката с батон е изключително сложна, изисква много работа, повторения  и неуморни тренировки за постигането синхрон.  Толкова трудно се постига!“ – коментира Панайотова.

Директорът на фестивала Кирил Костадинов поднесе специални комплименти за новите костюми на състава, изработени лично от треньора и художествен ръководител на състава Петрунка Маргинова – Стойчева.  Тя от години сама създава моделите и шие костюмите на момичетата си.

Стойчева изказа специални благодарности към кмета на община Пазарджик Тодор Попов за подкрепата, гласуваното доверие и помощта за участието на момичетата от МС “МЕГА“ в престижната проява. Възпитаничките на Стойчева имаха привилегията да открият Гала спектакъла на победителите от международния конкурс, с присъствието на кмета на Банско Георги Икономов.