Задавали ли сте си въпроса, какво се случва с вещите и животните при температура минус десет градуса по Целзий? Ако не сте, сега ще научите отговора. Оказва се, че еголяма част от животните – селскостопански и домашни любимци, се справят относително добре в рамките на тези десет градуса под нулата, но съществуването им, ако живакът падне още, е застрашено.

Пойните птици и врабчетата са първите жертви на минусовите температури. Ако искате да направите нещо добро за тях, поставете къщичка за пици на двора. Така ще ги защитите от студа и вятъра, а също така ще имат храна и вода, дори когато снегът затрупа всичко.

Най-уязвими, от по-едрите животни, от студа са котките, това е и причината много от тях да умират от студ през зимата. Ако си имате дворни домашни любимци, погрижете се да им направите кътче, където през нощта няма да навлиза вятър. С малко стари пуловери, ризи или други дрехи пък, ще им осигурите възможността да не спят направо на земята. Ако котките са повече от две, те ще се скупчат на кълбо и ще се топлят взаимно.

Следващите застрашени са кокошките. При минусови температури те рязко спират да снасят. При минус единадесет градуса, ще им замръзнат гребенчетата и менгушките, а също така и краката. Същото важи и за пуйките, независимо от това, че ви се струват по-издържливи на студ.

От студа ще пострадат и малките домашни зайчета, които живеят в клетки на двора. Стопаните им трябва да имат предвид, че за бебетата дори пет градуса над нулата са пагубни.

Всички тези грижи не стоят на дневен ред, ако живеете в града. Не, че не можете да направите храники за птиците, но пък със сигурност при минус десет градуса, ще започнете да се безпокоите за климатика.

Обикнoвeнaтa cплит-cиcтeмa мoжe дa бъдe изпoлзвaнa зa oтoплeниe пpи външни тeмпepaтypи oт +18 дo -12 гpaдyca пo Цeлзий в зaвиcимocт oт мapкaтa нa климaтикa. Инвepтopнитe климaтици мoжe дa ни тoплят и пpи минyc 20 – минyc 25° С. Ако все още не сте правили проверка за изправността на своя закупен преди години уред, потърсете майстор, защото застудяването на времето тепърва предстои.