Децата на Пазарджик изпращат писма на Дядо Коледа, желанията за очакваните подаръци са разнородни, но добрият старец, ще се постарае да ги изпълни. Почти сто писма на ден пристигат в пощенската кутия на „Български пощи“, а всеки от подателите ще получи и личен отговор от червенобузия дядо. Инициативата за това принадлежи на държавната служба, ангажирана с трансфера на известия и пратки.

07деца2

Империята, която управлява Дядо Коледа, се намира в Лапландия, в северната част на Финландия. Там са офисът и специалната пощенска станция, в която Добрия старец получава милионите писма от децата от цял свят. Заедно с прословутите джуджета и северните елени за него работят всичките 65 000 жители на Лапландия. Домът му е разположен на няколко километра извън столицата Рованиеми, в отдалечената планина Корватунтури – буквално преведено името означава Ухо. Затова децата във Финландия вярват, че той може да чуе желанията им.

Елените са повече от хората в ледената страна. Те са полудомашни животни, което означава, че всяко от тях има собственик и е маркирано. От друга страна обаче, красивите създания се скитат свободни. Във фермите се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене сред природата. Те не са опасни и срещата с тях винаги е приятна. Спокойно си вървят по пътя и са с предимство пред малкото коли, които минават по шосетата.

Всеки, преминал Полярния кръг, трябва да бъде кръстен, разказват хора, били там. В някои ферми кръщенето се прави в иглу. Гостът получава рога, нарисувани с въглен върху челото му, за да е здрав, и прах от еленови рога. Казват, че действа като виагра. Туристът трябва да опита дали може с ласо да хване някой от елените. За улеснение и на гостите, и на животните ласото се хвърля по пън, на който са сложени чифт рога. После, естествено, получавате сертификат, че сте минали Полярния кръг.

Декември във Финландия е време на каамос – полярните нощи. Слънцето почти не изгрява, 22 часа цари мрак. Ако все пак се покаже на хоризонта, то изобщо не затопля въздуха, а само оцветява небето в леко розов цвят. На 24 декември денят е само 20 минути и през това време светилото изгрява и залязва, сменяйки пред очите ви всички цветове на дъгата. Ако имате късмет, докато сте в Лапландия, ще видите и Северното сияние. Това естествено светлинно шоу се появява в 200 нощи годишно, но за съжаление не може да се наблюдава, когато е облачно.

18Дядо Мраз Коледа

На Бъдни вечер, 24 декември, Дядо Коледа потегля на път с вълшебната шейна, теглена от 8 елена. Тръгва от дома си, за да обиколи милиони домове само за една нощ и да раздаде подаръци. Най-любопитните и нетърпеливи – и малки, и големи – могат да следят околосветското пътешествие на Добрия старец непрестанно. Това става чрез Северноамериканското военновъздушно космическо командване НОРАД, което по традиция регистрира движението на Дядо Коледа вече над 50 години. Сега обаче обиколката може да се гледа и на смартфони и таблети. Апликацията показва маршрутите му край световните забележителности – като Айфеловата кула, Великата китайска стена, Египетските пирамиди.

Традицията започнала случайно през 1955 г. Местният вестник в Колорадо спрингс, където се намира сегашният щаб на НОРАД, публикувал рекламно съобщение на голям магазин, който давал телефонен номер за връзка с Дядо Коледа. По погрешка той се оказал спешният номер на тогавашното Командване за континентална въздушна отбрана. Изненадан от обажданията на дечицата, дежурният офицер им обяснил, че помага на Дядо Коледа и следи траекторията на полета на шейната му на радарните екрани. В духа на ХХI век програмата вече разполага с акаунт в Туитър и страница във Фейсбук, освен сайта www.noradsanta.org и телефона 877-HI NORAD. На дечицата, които любопитстват колко далеч е Дядо Коледа от техния град, доброволците, отговарящи на телефоните, имат добра новина за родителите им: Той няма да спре в техния дом, ако всички деца не са заспали. Те споделят, че често чуват в слушалката доволен глас: „Видя ли, нали ти казах!“, и получават благодарствени имейли от родители.

Операцията по проследяването отнема четири месеца планиране, 1200 доброволци, 100 телефона, 30 лаптопа и два големи телевизионни екрана. Трудът е доброволен. Смените са по девет часа. Всички отговарят на телефонните обаждания и имейли от две конферентни зали в сграда недалеч от щаба на НОРАД. В отделно помещение тричленен екип пише в Туитър и Фейсбук. Всички – и цивилни, и военни, носят сини шапки с бяла лента с надпис „Специална операция Елф“.

Но благодарение на различните часови зони и въртенето на Земята добрият старец има 32 часа, за да свърши работата. Учените изчислили, че той посещава 5556 къщи на всяка секунда на Бъдни вечер. Като се има предвид, че броят на децата в едно семейство е средно 2,5, той ще трябва да спре в 640 милиона къщи на Бъдни вечер. Експертите допускат също, че всяко джудже ще може да опакова подарък точно за 10 секунди. При тази скорост опаковането на два подаръка ще изисква 3000 джуджета да работят по 8 часа всеки ден през цялата година, за да свършат работата.

И така – време е да напишете своето писмо, деца. Ако още не сте го сторили.