Да украсиш Коледното дръвче съвсем не е шега работа. На пръв поглед изглежда лесно, но за да получим истинска коледна елха трябва да спазим няколко важни правила. Независимо дали елхата ви ще бъде истинска или изкуствена, първото и най-важно нещо е нейната височина. Колкото по-ниско е дръвчето, толкова повече усилия трябва да вложите, за да го направите впечатляващо. Освен това трябва да изберете и подходящо за елхата място. Ако имате малки деца, те със сигурност ще ходят да дърпат играчките и гирляндите, поради тази причина трябва да я поставите там, където малчуганите няма да я докопат.

07елха1

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че украсяването на елхови клонки по това време на годината, въобще не е с християнски произход. Знам, че това няма да ви хареса, но фактите са си факти. Германските племена украсявали вечно зелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около най-късия ден на годината – 21 декември.

В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели, борове и чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Те са сред най-значителната част от празничния обред. Постепенно украсите на елхата стават по-богати; коледните дръвчета се обкичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки. Има исторически сведения, че преди германците и египтяните украсявали своите дръвчета. Е, те били палмови.

От германските обичаи дошъл и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци. След навлизането на християнството на върха на елхата хората започнали да поставяме звезда и тя символизира Витлиемската звезда, предхождала раждането на Божия син. Сега затваряме скобата и се връщаме на украсата.

Тя може да бъде, каквато си имате. Тогава няма нужда да продължавате да четете. Със сигурност ще си я имате завинаги. Защото няма да купувате нови играчки, гирлянди и светлинки. Или ако купувате, няма да ги съобразите с вече наличните…Предполагам.

С навлизането на китайските продукти за ширпотреба у нас, положението с играчките за елха и не само, стана неуправляемо. От всеки ъгъл ви дебнат евтини пластмасови топки и играчки с неясна форма и послание. Коледен тигър и коледен дракон със сигурност не са това, към което трябва да посегнете мислейки за коледната елха.

07елха3

Ако желаете елхата ви наистина да притежава стил и да бъде впечатляваща, трябва да направите три неща. Първо: Нека играчките да бъдат еднотипни. Ако харесвате класическите топки, то заложете само на тях. Второ: Изберете само един цвят. Той може да бъде сребрист, златист, червен, жълт, син, виолетов. Какъвто ви харесва, но само един. Трето: Мислено разделете елхата на три части. В най-ниската поставете най-едрите играчки, в средната – по-малките от тях, а в най-високата – най-дребните. Така ще постигнете баланс, който няма да дразни окото ви.

Гирляндите са много съществен елемент от украсата. Нека те да бъдат с цвета на играчките. Не прекалявайте с употребата им, защото те отнемат чара на останалата украса. Важен момент е и този със светлинките. Ако сте избрали златистото за свой цвят тази година, то нека и светлинките да бъдат жълти. Иначе целият ви труд ще отиде на кино.

07елха4

Панделките могат да заместят гирляндите, в случай, че децата са вече големи и не са чак толкова сериозни фенове на лъскавите отблясъци, които хвърят гирляндите. Панделки за елхата ще намерите във всяка кинкалерия или сувенирен магазин. Както и играчките ще трябва да ги разполагате шахматно, за да обхванат плътно елхата, но да не създават впечатление, че я задушават.

Обърнете внимание и на стойката на елхата. Класическият дървен кръст вече е демоде. Можете да поставите елхата в кошница с пръст и да я украсите също с играчки или фигурки на ангелчета, Дядо Коледа или всичко друго, което ви харесва, създава ви настроение и ви кара да се чувствате щастиви.

И най-важното: Когато започнете да редите играчките, помнете, че те са вълшебни и всяко нещо, което си пожелаете докато ги окачвате на елхата ще се сбъдне. Това е така, защото вашата приказница ще „види“ пристигането на Дядо Коледа на Рождество Христово. А до тогава има само шестнадесет дни.

07елха2

Как да правим Коледни ангели – ТУК