Вместо да бъде порицана, Сашка Целева оглави „Напоителни системи“

Сигналите за нарушения и потенциален конфликт на интереси на общинския съветник от ГЕРБ във Велинград Сашка Целева така и не доведоха до наказание. За това сигнализира Атанас Зафиров от ръководството на БСП. За далаверите на гербаджийката социалистите припомниха още преди месец и то с документи. Вместо да бъде разследвана, обаче Целева е „наградена“ и вече оглавява пазарджишкото предприятие „Напоителни системи“, клон „Тополница“.

Зафиров се възмути, че през последния месец не е имало никаква реакция по сигнала за нарушения. По думите му цялата общественост и ръководството на ГЕРБ във Велинград са наясно с проблема. Той припомни, че Сашка Целева е общински съветник от ГЕРБ и е председател на комисията по градоустройство, инфраструктура и водоснабдяване към Общинския съвет. Тя изпълнява и юридически услуги за редица общински дружества. Факт са немалко на брой договори за много голяма сума с общината в същия този сектор, които се изпълняват от фирма „Целев“ ООД, на която едноличен собственик е свекърът й, обобщи Зафиров. Той обясни, че има данни за 12 такива договора.

Първите 8 са на обща стойност 185 000 лв., останалите – за 138 000 лв. Сделките са за наем на техника. Общинското ВиК във Велинград обаче разполага с такава, а според Атанас Зафиров дружеството може да я предоставя на много по-ниски цени от обявените в обществената поръчка, спечелена от фирма „Целев“.

„Г-жа Целева изпълнява и юридически услуги на ВиК. Фирмата „Целев“ се оказва и основен доставчик на гориво за това общинско дружество. Нима това е единственият доставчик и това морално ли е, законно ли е?“, попита Зафиров. Той обясни, че вместо да бъде порицана и да бъдат сезирани съответните органи за този бодящ очите конфликт на интереси, въпросната госпожа е назначена за управител на фирма „Напоителни системи“ във Велинград. „Може би, за да пренесе добрите практики в управата и на това дружество. Ако слушаме слухове, тя се ползва с широката протекция на един от най-високите ръководители в партия ГЕРБ“, вметна той.

Социалистът се възмути от поредното показно срастване на власт, пари и репресии. „За тези седмици бяхме свидетели на отправени предупреждения към наши членове и симпатизанти, че ако ние извадим тези факти, те ще бъдат уволнени – ще им бъде упражнена политическа репресия. БСП няма да допусне това нещо да се случи и ще бъдем безкомпромисни в преследването на това порочно явление“, категоричен е Зафиров. Той подчерта, че за обвиненията си разполага с документи, повечето от които са публични. Той изрази любопитството си дали и други общински фирми, ползватели на юридическите консултации на Целева, не са обвързани с дружеството на свекъра й. Гербаджийката е назначена за шеф на „Напоителни системи“ в средата на ноември. Тя заема поста на Николай Чалъков, който се уреди със служба в Министерството на земеделието.