Обликът на Пазарджик ще се промени драстично през следващите три години, а това се предвижда от Общия устройствен план, който в момента е в процес на разработка, съобщи днес на редовния си брифинг кметът Тодор Попов.

Промените ще засегнат териториалното устройство, не само на града, но и пътните възли около него. Една от значимите мерки за преустановяването на множество катастрофи и натовареност на трасето Пловдив – Пазарджик, ще бъде решена чрез кръгово кръстовище в района на Мало Конаре, а от там ще бъдат изградени модерни трасета, които ще отвеждат в посока Панагюрище и Пещера. Това обуславя и необходимостта от нов пътен възел на АМ“Тракия“ в посока Средна гора.

Около малките язовири на територията на общината ще бъдат обособени вилни зони, а парковите пространства край южния бряг на Марица и западния на Тополница ще бъдат трансформирани в местта за отдих. Програмата предвижда и изграждането на нов гробищен парк за областния град, както и за населените места.

Друга част от промяната предвижда изместването на затвора, на по-подходящо място, поясни кметът. Множество граждани са недоволни от това, че той е първата сграда, която посреща местни жители и гостите на града, идващи от АМ“Тракия“. Ще бъдат премахнати и запустели сгради, собственост на бивши предприятия в града.

Чувстваме се длъжни да подредим Пазарджик, защото нищо не е започнало от нас и няма да свърши с нас, каза градоначалникът. Но искам, заедно с моя екип да направя максималното, което възможностите ми позволяват, за да са горди пазарджиклии.

По отношение на съседните села Сарая, Звъничево и Мало Конаре се предлага създаването на локални платна, които ще поемат част от потока на движещите се в момента автомобили по Път I-8 и Път II-37.

По време на реализирането на проекта ще бъдат взети под внимание мненията на заинтересуваните ведомства, професионалните и неправителствените организации, допълни градоначалникът.