Жива елха в контейнер струва от 28 до 65 лв. установи репортерската ни проверка по цветарските магазини на Пазарджик. Много хора предпочитат да внесат дръвчето в дома си и след това да го дарят за градски парк или да го насадят в двора, коментират продавачкитете на коледни дръвчета. Цената се определя от вида на растението, а също така и от височината му. Имайте предвид и това, че колкото по-пораснала е елхичката, толкова по-трудно ще се приспособи към мястото, на което ще я насадите.

Изкуствените елхи също се търгуват успешно, те се предпочитат пред естествените, защото не им капят игличките, а и стават за многократна употреба. По този начин инвестицията от тридсетина лева, за изкуствена елха с височина над метър и половина, изглежда оправдана. Освен традиционните зелени коледни дръвчета, на пазара се предлагат и снежно бели. Цените на едните и другите започват от 12 лв. и достигат до 36 лв.

Играчките за елха стартират от петдесет стотинки и приключват на 2.50 за брой. Стъклени не се предлагат, масово се търгуват пластмасови топки, дядо Мразовци, висулки, шишарки, гъбки и всевъзможни фигурки и предмети, които значително се доближават до понятието кич. Същото важи и за гирляндите.

Коледните звезди са най-евтини на градския пазар, там те струват от 4 до 6 лв. за саксия. До десет лева скача цената в цветарниците, а червенолистото растение може да бъде открито и в магазин „Лидл“, както и в „Тарита“.