Уважаеми съграждани, 
за мен е чест да ви поздравя със 125 годишнината от обявяването на Брацигово за град. Позволете ми да Ви припомня, че заедно с този бележим и друг юбилей, преди четиридесет години Брацигово става и общински център.
Територията на нашето „градско Отечество“ е била населена от древни времена, тук винаги е кипял живот. И той никога не е бил лесен. Нашите деди са изкарвали своята прехрана с цената на дълго отсъствие от дома. И така е било още по времето на древните траки, които са населявали територията на днешния град.
По-късно през нашите местности са минавали римски легиони, но тук не е стъпвал кракът на османски завоевател. Дори в годините на робството Брацигово е успяло да си извоюва правото, да бъде обитавано само от православно население. Нещо повече тук са приети като братя преселниците – строители от Македония, които бягали от поробителя. Да. Животът тук никога не е бил лек.
Местните дюлгери са тръгвали рано напролет, за да се върнат в късната есен. Местните жени са носили товара по изхранването на своите деца, както и подръжката на домовете си през това време. Работата по ниви и градини, занаятчийски работилници, розоварните, образованието на челядта, опазването на вярата – всичко това се е крепяло на единството между хората в нашия град.
Призовавам ви, да си спомним тези Възрожденски добродетели, които са ни дали шанс – не само да оцелем като хора, но и да запазим човешкото и човещината в своите души. Нека да бъдем сплотени около каузата наречена Брацигово. Да не забравяме, че всички ние имаме общ корен, общо минало и надявам се – общо бъдеще!
Бъдете горди потомци на славните брациговци, нашият град е част от националната памет! Чака ни труд. Чака ни много работа, за да може след още 125 години, нашите наследници да ни сочат за пример.
Петко ПЕТКОВ, 
Кмет на Община БРАЦИГОВО