Жалбата за отстраняването на Лазар Влайков от Общинския съвет в Септември е била пратена до Административния съд от с. Тополи дол. Писмото е пътувало девет дни, за да стигне до адресата си, без да е ясна причината за това.

Срокът за обжалване на Решение №216/23.11.2017 г. е изтекъл на 30 ноември, а писмото на Влайков е било пратено от Тополи дол на 29 ноември, сочи пощенското му клеймо. Седем съветници от ГЕРБ в септемврийския Общински съвет са пратили сигнал до председателя на Общинската избирателна комисия и шефът на ОД МВР – Пазарджик, с който настояват да бъде извършена проверка за това, кой е служителят в пощенската станция на селото, който поставя клеймата на писмата и дали той е имал лични взаимоотношения с Лазар Влайков или адвокатът му.

Според съветниците на 29 ноември Влайков е бил във Виноградец, където и живее. Странно е, че писмото не е пратено от там или от Септември. Съветниците се съмняват че Влайков е пропуснал срока за обжалване и това е наложило той или адвокатът му Иво Лулчев да посети Тополи дол, от където с подправена дата и далеч след изтеклия срок писмото е било пратено до съответните институции.

Този способ се прилага от адвокатите, тъй като по закон, ако писмото е пуснато в срока за обжалване, което се удостоверява с пощенското клеймо, съдът няма право да откаже да приеме документа за валиден. Ето защо съветниците настояват да се извърши проверка и да се установи каква е истинската причина писмото да се пусне от Тополи дол, а не от Виноградец или Септември.