Днес Православната църква почита паметта на  св. Игнатий Богоносец – един от най-добрите ученици на св. апостол Йоан Богослов. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския император Траян, в началото на ІІ в.

Спорен народното поверие от Игнажден денят отново започва бавно да расте. Вярва се, че от този ден започват коледните и новогодишните празници. Вечерта срещу днешния празник е първата Кадена вечеря. За нея се приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свещта и орехите се запазват за останалите кадени вечери. Освен това днес се гадае и каква ще бъде следващата ви година, по това кой ще влезе пръв в къщата ви на Игнажден. Поради това наричат днешния празник – полазник. Не изнасяме нищо от къщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Света Богородица. Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани „мъченици“, не работят, за да могат лесно да забременея и да раждат по-леко своите деца.

 

Днес своя имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат.