Теснолинейката Септември – Добринище вече е част от туроператорските оферти не само в Блгария, но и в чужбина. Малкото влакче отдавна се рекламира от българската „Селена тур“, която ги предлага като атракция на гостите на своите хотели във Велинград и Белмекен. Същото правят и няколко други български агенции, които предлагат пътуването като самостоятелно еднодневно забавление и част от цялостен седмичен или няколко дневен пакет.

Съвсем от скоро теснолинейката влезе и в плановете на две немски фирми. Две са и групите, които се очаква да гостуват в региона ни в началото на февруари, за да се повозят по колоритната теснопътна линия, прекосяваща три планини. В една от офертите – на Tanago, която е фирма рекламираща и организираща пътуването с влакове на територията на Европа и Азия, е посочено, че това е последен шанс хората да се повозят на композиция, теглена от парен локомотив. Единственият с все още валиден сертификат е 609.79, но документът изтича през март. Пътуването е планирано за периода от 18 до 21 февруари идната година.

21vorschau-bulgarien-schmalspur-01

Според офертите публикувани на сайта на tanago, теснолинейка подобна на нашата има в Австрия, а също така и в Китай. За разлика от нашата, онези все още теглят и товарни вагони.

Другата фирма – IGE – вече е в час с новината, че от 17 декември с влак „Родопи“ всяка сутрин пътува вагон-бюфет, което е описано атрактивно в предложението към туристите. Оттам планират да доведат гости в страната ни на 10 февруари.