Гробницата на Исус Христос се е съхранила, въпреки превратностите на времето и историческите катаклизми. След като миналата година снеха каменната плоча, археолозите откриха, че части от светинята са останали незасегнати. Отварянето на гроба на Христос разкрива нови откровения, пише „Нешънъл джиографик“.

На 27 октомври 2016 г. беше публикувано видео с кадри от снемането на мраморната плоча, намираща се в центъра на йерусалимския храм „Гроб Господен“. Тогава под нея беше открито голямо количество скален материал.

„Не можем да твърдим със 100-процентова сигурност, но разполагаме с визуално доказателство, че местонахождението на гробницата не е променено – нещо, над което учените разсъждават от десетилетия.“ – коментира археологът Фредерик Хийбърт.

Каменното ложе, където е бил положен Иисус Христос след разпъването му на кръста, беше разкрито за първи път от векове. Мраморната облицовка на гробницата датира поне от 1555 година насам, а вероятно и преди това. Библейските текстове казват, че тялото на Спасителя е било положено върху „погребално ложе“, изсечено във варовикова пещера.

Понастоящем то е заградено в малка структура, известна като едикула (от латински aedicule – „малка къща“), която за последен път е била възстановявана през 1808-1810 г., след като е била увредена по време на пожар. Едикулата и вътрешната гробница в момента се реставрират от екип учени от Атинския национален технически университет под ръководството на професор Антониа Моропулу.

Разкриването на погребалното ложе дава на учените безпрецедентна възможност да изследват оригиналната повърхност на най-святото място за християните. Анализ на оригиналната скала може да им даде възможност да научат повече не само за оригиналната форма на погребалната камера, но също и как се е развивало мястото, откакто за първи път е било идентифицирано от Елена, майката на римския император Константин през 326 г. сл. Хр.

През 2015 г. Гръцката православна патриаршия в Йерусалим, със съгласието на другите две основни общност в града, покани Атинския национален технически университет да изследва едикулата. Работата по реставрацията трябва да приключи през 2017 г.

За осъществяването на проекта на стойност над 4 милиона долара принос има и дарение от йорданския крал Абдула II, възлизащо на няколко милиона долара, и 1.3 милиона долара, дарени от Мика Ертегун на Световния фонд за паметници на културата.

Националното географско дружество, с благословията на Гръцкия патриарх в Йерусалим и другите религиозни общности, също сътрудничи на Атинския национален технически университет за опазване на културното наследство.

Дали в гроба някога наистина е било тялото на Исус е неизвестно. Леглото от варовик датира от почти 300 години след смъртта на Исус. Освен това, редица други места имат претенцията, че също са „гробът Господен“.

„Интересното е, че пробите свързващ разтвор, открити от нас в тази гробница, не само ни помогнаха да намерим следи от първия й вариант, но също така и да потвърдим, че тя няколко пъти е ремонтирана и възстановявана през следващите векове“, – заяви Антония Моропулу, ръководител на разкопките от Националния технически университет в Атина, Гърция.

Гробницата на Исус е покрита с храма Възкресение Христово в Йерусалим. Според легендата, Елена, майката на император Константин Велики (306-337), открива гроба около 327 г. н.е. Дълго време издирванията не дават резултат, докато Елена не се среща с възрастен евреин на име Юда. Той ѝ разказва, че Кръстът е заровен там, където се намира капище на Венера.

Капището е разрушено, а под него е открит Гроб Господен, а съвсем наблизо и три заровени кръста. За да разберат на кой от трите е разпнат Христос, Патриарх Макарий Йерусалмиски един по един възлага кръстовете над покойник. Когато върху му положили Кръста Господен покойникът оживява и всички се убеждават, че са открили Животворящия кръст.

Император Константин заповядва на мястото в Йерусалим да се издигне храм в чест на Възнесението Господне, който да включва в себе си и Гробът Господен и предполагаемото място на Голгота. Строежът на храма отнема 10 години. Храмовият комплекс е от няколко сгради, разположени по класическа схема в посока Изток – Запад. Кръгъл храм-мавзолей, наречен Анастасис (Възкресение на гръцки) отбелязва мястото, където се намира Гроб Господен. До него се намира базилика с олтар, разположен в посока към храма. Великата църква бележи мястото, на което е открит кръстът Господен.

Храмовият комплекс е осветен тържествено на 13 септември 335 година в присъствието на св. Константин Велики и духовните лица, участващи в първия Тирски събор. В чест на това събитие Православната църква отбелязва празничното Обновление на храма Възкресение Христово в Йерусалим. На следващият ден, 14 септември се отбелязва празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден).

Константин приема християнството и прехвърля столицата на Римската империя от Рим в Константинопол. Легендата разказва, че римляните са защитили гробницата на Исус като са изградили храм над нея, както и църква. Тази църква е била разрушена, обновена и възстановена няколко пъти през последните 1700 години.