На 23 декември православната църква почита паметта на Свети Наум – един от най-близките ученици на славянските първоучители Кирил и Методий.

Свети Наум Преславски (или Наум Охридски) е средновековен български учен, книжовник и светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици.

Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни. Има предположения, че е българин от Мизия. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 е ръкоположен в Рим.

През 886 г. Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и Горазд.

 

Манастир Св. Наум в Македония

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа, където работи между 886 и 893 г. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.

На 23 декември имен ден празнуват Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.  Именниците празнуват също и на 20 юни.