В древността се смятало, че сънищата са послания от боговете, изпълнени с пророчества и предупреждения– не само за личната съдба, но и за масови бедствия. Затова тълкуването им било от голяма важност и се поверявало на оракулите, жреците…и държавниците. Така например в Римската империя най-знаковите сънища на гражданите били изпращани за обсъждане в Сената.

Днес вярата, че сънищата ни вещаят бъдещето, спада към бабините деветинини – неща, в които уж никой не вярва, но които се радват на голяма популярност – хороскопи, нумерология, гледане на карти и всякакви суеверия. И макар, че съвременната психология отдавна е разкрила, че в сънищата наистина са закодирани важни послания, само че не идващи от свръхестественото, а от собственото ни несъзнавано, все така предпочитаме да ровим в съновниците, вместо да се опитаме да надникнем в самите себе си.

От Коледа до Нова година, какъвто сън сънуваш, ще се случи, казват народните поверия. Всъщност става дума точно за дните от 25 декември до 6 януари, които народът е нарекъл „Мръсни дни“. Вярва се, че по това време върлуват зли сили, заради това тези дни се наричат също и „погански“.

На времето имали и обред – тайнствено магическо гадаене за бъдещия брак на момата през нощта.

Девойките крадяли от една къща сол, от друга брашно, от трета пепел, а от четвърта огледало. После, от брашното и пепелта, земесвали пита пепелница и я изпичали в жарта. След това отивали на торището и една по една се нареждали по направен дървен „мост“ и се оглеждали в огледалото. Когото пък видели в него, за него се считало, че ще се сгоди девойката. Накрая се връщали вкъщи и изяждали от пепелницата по две хапки. Вярвало се, че през тази нощ когото сънуваш – за него ще се венчаеш.

Чрез различни символи сънувани през нощта, хората гадаели и за това дали ще е плодородна годината, дали ще е печеливша за тях и дали ще бъдат здрави.

Факт е, че много произведения на изкуството и научни теории са се родили по време на сън. Примерите са многобройни – Пол Макартни признава, че мелодията на „Yesterday“ му хрумва по време на сън, Мери Шели сънува знаменитото си чудовище, докато нощува в замъка Франкенщайн, невероятните изобретения на Леонардо Да Винчи също са плод на съновиденията му. По време на сън са направени и едни от най-големите пробиви в науката – например периодичната таблица на химичните елементи се присънва на Дмитрий Менделеев след дълги години на научни търсения. Във всичко това няма нищо свръхестествено – премахването на всички условности и стереотипи по време на сън, дава свобода на гениалните идеи. Може би и във вас дреме неподозиран потенциал, а пътят към осъществяването му са сънищата.