Йорданка ИГНАТОВА, астролог

Първите данни за гр. Пазарджик са 2-11 декември 1472 година. Той отначало е бил изцяло мюсюлмански град – 105 домакинства. Асцендентът на града е Риби. От него започва разделението на хороскопа на 12 части. Като в четърти дом виждаме, че е зает от знака Близнаци, а управителят му Меркурии е в 9 ти дом, в знака Стрелец, който по принцип се свързва с чужбина. В четвърти дом е и планетата Сатурн, която дава малобройно население. Едва през 1485 година Татар Пазарджик става главна пътна станция на Балканския полуостров и се оформя като град на важен кръстопът. Започвайки от животновъдството, кожухарството, занаятчийството и земеделието, които са подпомогнали по-късно за развитие на търговията дори със съседни държави. Чак през 16-ти век се заселват българи в града във връзка с търговията / Сатурн – Марс /.

През 1574 година великият везир Ибрахим паша построява най-големият турски хан – Куршум хан, който бил разположен на главният път на града. Той разполагал с много складове и магазини за търговия, занаятчийски работилници, обор за 2000 камили и 3000 коня, къщи за богати, бедни и всякакъв вид гости. Това е видно от картата на Пазарджик за тази година, чрез Слънчевата стъпка най-вече. Меркурий в аспект със Сатурн в четвърти дом, Венера към Сатурн – в много добър аспект – голямо строителство.
Пазарджишките занаятчии и търговци са участвали в много панаири, както и в изложение в Париж / десети и девети дом са в един и същи знак,/търговали са и с други държави, което е носило освен слава и популярност, но и доходи / Юпитер е в осми дом в съвпад с Нептун /. В Пазарджик от 1836 година започват строежите на няколко православни църкви / пет на брой / поради преобладаващото християнско население. Те първоначално са под покровителството на гърците.

Църквата ни става самостоятелна на 19 октомври 1859 година, когато започва да се проповядва на български език в църковните храмове, а тогава транзитиращият Юпитер е в тригон / положителен аспект / с наталният на града. Пазарджик е освободен от турско робство на 14-01-1878 година, когато Сатурн транзитира през асцедента и е в опозиция на Плутон, а Уран, който се свързва винаги със свободата е в добър аспект със Слънцето, което е в десети дом, в съвпад с Юпитер . А Меркурий / управител на четвърти и седми домове/ е в 10-ти дом и в аспект с Нептун и Плутон – освобождение и тотално напускане на турците.

През социализма /картата 9-ти Септември 1944 г. / Пазарджик се развива като голям окръжен град с развитие на леката промишленост, селското стопанство, но най-вече зеленчукопроизводство. Той се слави с един от най-големите заводи КК „ Марица „ на Балканският полуостров, за преработка на плодове и зеленчуци . А след 10-ти ноември 1989 година, когато асцендента на Пазарджик е в знака Дева, МС в знака Близнаци и Планетата управляваща ги Меркурий е в четвърти дом. Виждаме само една планета в над хоризонта Юпитер, управител на четвърти дом, края на нещата – в квадратура с Луната, в опозиция със Сатурн, Уран и Нептун.

Започва приватизацията и постепенното разпадане на промишлената зона, безработица и масово изселване на хората в чужбина. Градът стига до едно от първите места по бедност. До тук всичко беше в общи аспекти, за да се потвърдят картите на гр. Пазарджик. Както казах, гр. Пазарджик е със Слънце в знака Стрелец, Асцендента е в знака Риби. Годишният хороскоп винаги е от дата до дата на раждане или създаване.
Годишният хороскоп на Пазарджик е с асцендент Лъв и Слънце, което го управлява. А то е в шести дом на хороскопа в съвпад със Сатурн.

Това означава насоченост към откриване на нови работни места и преодоляване на безработицата. Планетата Сатурн е навлязла вече в собственият си знак Козирог, който управлява, а това дава добри шансове,но това няма да стане изведнъж, а постепенно. Слънцето управлява и парите, така, че с увеличаване на работните места ще се увеличават и приходите. В годината на планетата Венера и акцентирани от 5-ти до 8 домове / наличие на повечето планети / говори, че през тази година много хора ще я изберат за сключване на брак. Това разположение може да даде тласък на социалната и политическа дейност в града.

Поради това, че прогресивната Луна е намаляваща, а в годишният хороскоп асцендента е в неподвижен знак / Лъва /а 4-ти дом е в кардинален – хубаво е да се задвижат идеи и планове, които са приети и замислени отдавна. Да се наблегне на финансови въпроси – изплащане на стари заеми / Слънце – Сатурн / осъществяване на финансови сделки, като покупка или продажби на недвижимо имущество. Да не се поемат дейноси, които са пряко усулията както на управата на града, така и на всички граждани. Слънце – Сатурн – пестеливост в обещанията и разходите, поставяне на солидни и осъществими цели през годината.
Но това е добра година за предприемане на добре омбислени действия , за да се осъществят плановете. Действие и добро планиране.

Поради липса на заетост от планети във въздушните знаци и повечето планети в западната половина на хороскопа се изисква по-голяма успеваемост в комуникациите, за да не се изпада в чужда зависимост. Ще се налага при вземане на решения, касаещи бъдещето на града, да се съобразява местната управа и с мнението и изискванията на останалите партийни групи. Волно или неволно, ще трябва да се установяват по-близки контакти с тях.

По-голямо струпване на планетите под хоризонта – хората на града ще бъдат насочени към дом и семейство, към своя вътрешен свят, обезверени и невярващи, а от там и не толкова голяма политическа заинтересованост. Все още хора ще има, които ще търсят временно спасение в чужбина / Транзитиращ Нептун и рождена Луна в знак Телец /за да стабилизират финансовото си положение.
Повечето от планетите са в падащи домове, а това говори за желание за промяна по отношение на работа и здраве, но липсва информация, а от там и разпиляване на енергия с недостатъчна стабилност и упорство за постигане на целите в тази насока.

При асцендент Лъв и втори дом в знака Лъв пагубни са всякакъв вид финансови спекулации, надценяване на възможности както за гражданите на града,така и за управляващите го. Но това е успешна година да се обърне внимание на децата – образованието и тяхното здравеопазване, заетост в спорта.
Слънцето управлява асцендента на годишният хороскоп на гр. Пазарджик и се намира на върха на шести дом.

Всичко през годината ще се постига с труд. Човек трябва да потисне гордостта си и да работи, макар и не особено приятната за него работа. Да се подчини на необходимостта от работа, да поеме отговорността към себе си и грижата за останалите членове от семейството си. Дали ще е обикновен човек или заемащ ръководна длъжност – ще трябва да бъде отговорен. С времето много хора ще си намерят призванието, а други ще заемат ръководни постове. Но за да се стигне до този етап – започва се от нулата.
Слънцето е в последните градуси на знака Стрелец, но на върха на шести дом в съвпад със Сатурн в знака Козирог. Повечето жители имат финансова обремененост, но през тази година ще им се достави въвзможност за допълнителни доходи, ако се включат в курсове или повишат образованието си. Други ще бъдат привлечени от познати в чужбина.

КАТО ЦЯЛО КАРИЕРАТА И БИЗНЕСА ще бъдат водещите през 2018 година за всеки човек независимо ограничените възможности, които предлага Пазарджик в момента.
Наталните управители на града – Нептун и Юпитер са в осми дом, а управителят на годишният хороскоп – Слънцето е в шести дом. Тегленето на заеми трябва да бъде свързано с работата, ако искате да развивате собствен бизнес или евентуално излизане в чужбина. Други разходи може да си позволите за подобряване на здравословното си състояние, като правилен подбор на храната, здравословен начин на живот доколкото е възможно, витамини и хранителни добавки.

Първата изгряваща планета е Марс, макар и в четвърти дом. За да се постигне нещо трябва да бъдете много активни по отношение на предварителни планове, да се избягва загубата на време в безцелни неща. Самоувереността е преоритет, но не е необходимо да се налагате със сила. Марс идва от 10-ти дом, а това ви насочва към кариерата. Някои могат да бъдат съкратени от работа, ако не проявяват необходимата загриженост и всеотдайност, не са специалисти в заеманата длъжност или не желаят да се квалифицират. Искате ли да напуснете по свое желание, не избързвайте преди да сте си намерили по доходна работа или не сте взели предварителна информация. Луната в шести дом е без аспектна.

Много хора могат да променят работата си, ако тя не отговаря на специалността им. В противен случай не е желателно да правят промени. Марс се свързва със зодиакалният знак Овен, който управлява Германия и Англия. Вероятно ще има сериозни споразумения свързани с инвестирането в Пазарджик и приемането на работници в тези държави. Закупуването на недвижимо имущество е другата възможност, която трябва да се обмисли, защото вероятността цените през годината, а и лихвите в банките да се повишат.
През годината на планетата Венера, която е в съвпад с МС / десети дом / на наталният хороскоп – големи приходи се очакват от чужбина, работещите в чужбина ще подържат близките си. От друга страна ще има инвестиции от съседни нам държави, разширение на вече съществуващ бизнес от чужденци. Ще бъдат отпуснати средства за санирането на жилища и за образованието. Спорта е другото голямо финансово перо на града.

За управляващите в града е необходимо да се съобразяват с отдаването под наем и продаването на недвижимо имущество, защото това ще бъде, както се казва „ ябълката на раздора „. Планетата Плутон в шести дом изисква да се възвърнат старите традиции в града. Да се подпомогне зеленчукопроизводството, лозарството, леката промишленост. Ще се появят желаещи, но така също е необходимо и да се потърсят. Защото в годината на Венера, която е в съвпад с рожденият МС, който винаги се свързва с кмета на града – за да се увеличат приходите е необходимо да се прояви инициативност за намирането им. При липса на въздушен елемент в картата е трудно да се водят преговори, но точно липсата на този елемент може да насочи управляващите към позитивни преговори, за да се попълни липсващият елемент – въздух.

Парада от планети в знака Козирог през Януари: Слънце, Венера, Плутон, Сатурн и Лилит в шести дом на годишният хороскоп и десети на наталният е един добър знак за развитието на града, благодарение на инициативността и добрите решения от страна на общината, работоспособността и отговорността на жителите.

През годината ще има три частични слънчеви затъмнения: 15-ти Февруари, в 22 часа и 3 минути, в знака на Водолея 27 градуса и 8 минути. Това е нежелателно време за сключване на договори и водене на преговори, ако не всичко е уредено законосъобразно / Слънцето в знака на Водолея е в заточение /. Така също водене на преговори за теглене на заеми.
Другото затъмнение е на 13-ти Юли 2018 г. в 6.02 ч., в 20 градуса и 41 минути в знака Рак. Изисква се прозразчост и законност във всичко, което ще се предприеме две седмици преди и две след затъмнението. Третото затъмнение е на 11-ти Август в 12 .47 ч., на 18 градуса и 42 минути в знака Лъв. Това може да засили егоцентризма и самоувереността, а от там и възможностите за грешки. Но така също е време и за кардинални промени, които са свързани с миналото, минали действия. Отказване от зависимости / алкохолизъм, тютюнопушене, наркомания /.

По време на затъмненията съзнанието е затъмнено и се правят повече грешки. Но хората със сърдечни проблеми трябва да бъдат особено внимателни около тези дати. Има две Лунни затъмнения : на 31-януари -2018 година в15,38часа и 27-ми юли в 23,22 часа. Желателно е около тези дати да не се започват нови неща – откриване на дейности, фирми, магазини, сключване на договори и водене на преговори. Не е желателно да се сключват и бракове. На 8-и ноември 2018 г планетата Юпитер навлиза в знака Стрелец. А това дава възможности за развитие на рекламата, образованието, спорта, развитието на туризма. Тя навлиза в собственият си знак и дава едно ново начало за следващите 12 години в тази насока. Хората ще преразгледат целите си , както и ще намерят начините за постигането им. Разпада се аспектът между Юпитер и Плутон, което може да доведе до разкриване на много тайни и всичко, което е било умишлено скривано. Много съдебни дела, които са били умишлено забавяни ще бъдат завършени , а някои неразкрити престъпления ще стигнат до своя положителен край.

Новата година започва с фаза Пълнолуние, както и китайската нова година. Имаме три слънчеви и две лунни затъмнениня. Ретроградността на планетите Юпитер и Сатурн се засичат. Меркурий е ретрограден три пъти, а Марс и Венера също имат през годината ретроградно движение. Така, че годината е по-успешна за довършителни дейности, за осъществяване на вече изготвени планове. Особено неблагоприятни периоди за започване на глобални нови дейности / както за гражданите на Пазарджик, така и за управлението / са дните :
23-ти март до 13-ти април 2018 г поради ретроградността на Юпитер и Меркурий, които се застъпват
27-ми юни до 11-ти юли – застъпване ретроградността на Марс, Юпитер и Сатурн
26-ти юли до 19-ти август – застъпват се Марс, Меркурий и Сатурн 
Новата 2018 година ще бъде година на разумни решения, преосмислени планове и стабилизиция. Избягване на импулсивни и спекулативни дейности.