Бедствено положение се очаква да обяви днес областният управител Стефан Мирев, заради предстояща криза със сметосъбирането в девет общини на територията на областта. Със заповед на минитър Нено Димов, от първи януари идната година всички сметища, трябва да преустановят депонирането на отпадъци, тъй като не отговарят на евронормите. Заради обжалването на процедурата по избор на фирма, която да оперира новото депо край Пазарджик се бави старта на експлоатацията му и това заплашва чистотата на града, както и на още осем общини, които трябва да ползват Клетка 1, която бе тържествено открита през ноември.

Това бе и поводът днес да бъде свикан извънреден Кризисен щаб, в който кметовете на засегнатите общини поискаха да бъде обявено бедствено положение, а като временен изход да се получи разрешение от ресорното министерство за ползването на старите сметища.

Предполага се, че Регионалното депо може да заработи и на първи януари, ако областният управител приеме мотивите и аргументите на застрашените от затлачване с боклук общини. Идентична е и ситуацията в област Благоевград. Заседанието при областния управител все още продължава и не се знае какъв ще бъде изходът от ситуацията.

Междувременно стана ясно и това, че около двеста души се прехранват като „сепарират“ отпадъците докарвани от камионите за сметосбиране. Ромите откриват в боклука метал, хартия, а също така дрехи, обувки, посуда и други вещи, които заживяват своя нов живот в ръцете им. Според обитателите на тази малка общност, ако старото сметище спре да работи, те ще загубят препитанието си.