Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите в дните на големите празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната еуфория, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли и мобилни телефони в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.

 • Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.
 • Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
 • За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление
 • Криминалистите, работещи в РПУ добре познават джебчиите – при своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Ако решите да празнувате извън дома си 

. Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

 • Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не използвайте социалните мрежи като Фейсбук и Туитър за да информирате, че в момента не сте си в къщи.
 • Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете доверени съседи да наглеждат дома Ви.
 • В никакъв случай не оставяйте в жилището си големи суми пари, бижута, скъпи предмети и вещи.

Ако пътувате с автомобил 

 • В никакъв случай не сядайте зад волана, ако сте употребили алкохол.
 • Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
 • Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града към малките населени места или курортните центрове Не предприемайте рискови маневри и изпреварвания.
 • Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
 • Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Съветите на огнеборците:

Игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Необходимо е да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е изключително опасно. Много от пиротехническите средства – пиратки, фойерверки и други подобни, са пожароопасни и не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др., а също така и до нараняване на хора.

При употребата  на пиротехнически средства и  украса на елхите  е необходимо:

 • Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
 • Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор;
 • Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно;
 • Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!
 • Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
 • Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия;