От утре до пети януари в Пазарджик ще бъде обявено частично бедствено положение заради проблема с Регионалното депо за отпадъци, това съобщи по време на днешната сесия кметът на Пазарджик – Тодор Попов. В днешния следобед ще бъде свикана Комисията за бедствия и аварии, която ще излезе с официално решение. Това е единственият начин общината да получи възможност за директен договор с фирмата-оператор на новопостроената първа клетка, а само така от 1 януари там ще може да се депонират отпадъци. В момента при ново регионално депо 9 общини от региона са изправени пред безизходната ситуация след 1 януари, когато техните сметища по разпореждане на Екоминистерството ще бъдат закрити, да няма къде да си изхвърлят боклука. Причината за това е, че неодобрен кандидат за оператор на депото оспорва резултатите от конкурса. Срокът за съдебно обжалване изтича на 5 януари. Ако няма обжалване ще започне работата в новото депо. В противен случай общината ще трябва да намери друг начин.

„От 1986 г. досега ние осъществяваме такъв тип дейности, които застрашават пряко здравето на хората в селата Капитан Димитриево и Алеко Константиново. Управлението на една система за отпадъци трябва да бъде вкарана в европейските стандарти.“ – заяви градоначалникът. От първи януари всички девет общини трябва да започнат да използват нашето Регионално депо. От 2020 г. таксите за смет ще бъде драстично завишена за гражданите и то в пъти, добави Попов. Досега 70% от таксата се приема от бизнеса, а 30 % от гражданите. Според промените в законодателството, това съотношение ще се промени и гражданите ще бъдат доста натоварени с нови разходи сметосъбирането. Сега е времето да помоля нашите съграждани да оценяват работата  по сметосъбирането, това, което се прави от общината се вижда, но хубаво е и гражданите да помагат в почистването пред своята сграда или друг имот. Не може двадесет души да чистят, а двеста да цапат и да е чисто, – заяви още кметът. 2019 г. изтича концесията на „Брокс“, като ще бъде обявена и нова обществена поръчка, която да избере и по-добро обслужване, не само като почистване, но и като съдове за смет и техника.

Тодор Попов предупреди и за това, че за да ползват Регионалното депо останалите общини трябва да имат надлежната техника, защото според новите изисквания старите камиони изобщо няма да бъдат допускани до депото, ако не отговарят на определени стандарти.

Капацитетът на депото е 12 години, но без сепарираща инсталация, то би могло да се ползва не повече от седем. Общо 113 сметища в общините на България от 31 декември ще спрат да функционират.