Необичайно топлото за сезона време през декември накара да цъфнат кокичетата в Бошуля. Предвестниците на пролетта радват очите на минувачите. По принцип кокичето е първото цвете за годината и се разлиства през януари, за да бъде последвано от минзухарите месец по-късно.

Освен, че краси дома поставено в малка вазичка, кокичето има и лечебни свойства. Растението е типично за европейските географски ширини. Именно тук са познати и повечето му целебни качества. Наричат кокичето Цветето на надеждата, защото носи обещанието за край на зимата и начало на пролетта.

Някои от първите данни за лечебните свойства на кокичето идват от руски фармаколог, посетил България през 50-те години на XX век. Тогава той забелязал, че жените лекуват деца, болни от полиомиелит, с отвара, приготвена от цветовете на кокичето. Фармакологът забелязал, че децата се излекуват напълно, без следи от парализа, типична за полиомиелита дори след оздравяване.

Днес се знае, че кокичето помага при различни неврологични заболявания и лечебните му свойства могат да се използват при болести като невралгия, Лаймска болест,  Алцхаймер и други.