Стефана КАРАДЖОВА

Така. Отдавна искам да го кажа. Дано всички, които се почувстват наранени, ми простят. За мен е важно да го кажа. Вярвам, че е важно и вие да знаете. Това е, надявам се, последният път, в който пиша за поздравите и именните дни. Приветствам желанието да се каже добра дума на всеки, честващ имен ден, както и желанието да си именник, да празнуваш имен ден. Според българската традиция означава, че си кръстен на името на определен светец или важно евангелско събитие, като Благовещение, или Богоявление.
Че на този ден почитаме светеца или събитието. А кой е този светец или събитие ни казва църковния календар. Не съновник, не български именник, не каквито и да е други писания и календари.
Та в църковния календар пише следното:
27 с  Св. първомъченик и архидякон Стефан. Преп. Теодор Начертаний (Стефановден) (Тип. с. 158)
И тъй като нося името на св.Стефан и вярвам, че той е мой небесен закрилник, зная кой е. И смятам, че именния ден не е само поздрави и наздравици. Такъв е, защото носите името на светец или събитие. И най-малкото, което според мен трябва да знаете е, кой е вашия светец, заради когото празнувате. Защото иначе просто си наречете там някой си ден според гугъл примерно и празнувайте. Но моля, не ми казвайте, че деня, в който почитам светеца, първомъченик за Христа, Стефан, е Стояновден. Не искам вече да го слушам.

Опитах много пъти. 

Питах – кой е св.Стоян!? Какво е сторил, какво е житието му?
Защо се почита деня, в който роден или починал?
Много от вас не знаят и не искат да знаят. Защото родителите, а преди това техните, са им/ви казали, че имате имен ден. Както на моята еднояйчна близначка Стоянка – Таня, от малка й е обяснено, че тя няма имен ден и поради което не може да приеме настояването от много хора, толкова години, че е именник.
Не ви казвам да не празнувате деня на св.Стефан или друг ден.
Но ако имате някакво отношение към вярата, почитайте него. Носете си името с чест и радост, но знайте поне, какво значи. Не отворих стената си на Стефановден, тъй като, както всеки път, отново и отново, доста от вас, някои обичани от мен хора, ме бяха поставили в група с други човеци, повечето от които не познавам, което е неприемливо, евфемистично казано. „Картички за имен ден“ и подобни намирам за недобър вкус, от който трябва да се отървете. Ако ви мързи да напишете три думи на някого, или нямате време, не си струва, хора. Да не говорим, че една дама питаше пред картичката, дето е включила Стефан, Стоян, Таня, Фани, Стоимира и др. /немам нерви/, дали сме знаели, че Стефан и Стоян значело венец!
Добре де, колко трудно е да прочетеш, че Стефан означава венец, а Стоян – да стои, да го има. Та даже и да просвещаваш другите, вкл. мен, за собственото ми име!
В моето село в подобни случаи викат – `Ного е!
Сиреч, прекосилно е.
Простете.