Предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ провежда национална анкета сред слушателите на БНР за „Музикант на годината“ в класическите жанрове от 1991 г. В историята като носители на приза са останали имената на Васил Арнаудов, Емил Табаков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Гена Димитрова, Иван Спасов, Теодосий Спасов (два пъти), Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска (два пъти), Виктор Чучков, клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, Васко Василев, Росица Баталова, Светлин Русев, Красимира Стоянова,  Татяна Колева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Йордан Камджалов, Найден Тодоров, Мичо Димитров, Ваня Монева, хор „Бодра песен“ – Шумен с диригент Деница Узунова и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров.

Освен голямата награда „Музикант на годината“ – уникална бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, според броя на гласовете се определят и призове в няколко други категории, сред които „Активна творческа дейност“, „Ансамбъл на годината“, „Музикален проект на годината“, „Премиера“ и др.

През годините екипът на „Алегро виваче“ винаги е давал шанс и на най-младите изпълнители – със специалната  награда за дебют или „Млад музикант на годината“. Допитването в началото на 2009 година беше фокусирано изцяло върху тях и излъчи победител сред осемте номинирани – Василена Серафимова (ударни инструменти).

За 27-и пореден път анкетата сред слушателите на БНР стартира с промяна в регламента: 
За наградата „Музикант на годината“ могат да бъдат предлагани само личности, а състави от двама и повече изпълнители се състезават в категория „Ансамбъл на годината“.

Всеки слушател може да подкрепи само една кандидатура. Гласуването е еднократно. Срок – до края на месец февруари.

Внимание! Гласът се зачита само с изписани две имена и актуален телефон за връзка.
(Могат да бъдат регистрирани максимум две гласувания от един компютър)

 

Номинации на екипа на предаването „Алегро виваче“ за „Музикант на годината 2017“:
(по азбучен ред)

– Александрина Пендачанска – оперна певица

– Владимир Стоянов – оперен певец

– Георги Арнаудов – композитор

– Герган Ценов – диригент

– Добринка Табакова – композиторка

– Евгени Божанов – пианист

– Зефира Вълова – цигуларка

– Камен Чанев – оперен певец

– Красимира Стоянова – оперна певица

– Любка Биаджони – диригентка

– Пламена Мангова – пианистка

– Светлин Русев – цигулар

– Соня Йончева – оперна певица

„Изключително съм поласкан от факта, че името ми е включено в тазгодишната национална анкета за Наградата “Музикант на годината 2017” на предаването “Алегро виваче” (Allegro Vivace по Хоризонт) на Програма “Хоризонт” на Българското национално радио (Bulgarian National Radio). Радвам се, че усилията ми и усилията на Камерен ансамбъл “Ценов” и на всички музиканти, с които работя по посока на съхраняването и популяризирането на българската музика в България и САЩ, са били забелязани и оценени. И бързам веднага да отбележа, че оценката към мен е оценка към едно много малко връхче на айсберг, под което лежат усилията на поколения велики български композитори и поколения велики български и не само български диригенти и музиканти. Не мога да скрия също така гордостта си, че името ми е поместено сред имената на едни от най-значимите български музиканти; толкова значими, че еднакво горд бих се чувствал да загубя надпреварата от когото и да е от тях.“ – коментира в профила си Герган Ценов.

За него можете да гласувате – ТУК