На 10 януари 2018 г., от 17.00 ч., в залата за временни изложби на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „К. Величков“ №15, ще бъде открита изложбата „За свободата на Отечеството”, която поставя началото на музейните изяви, посветени на 140 – годишнината от освобождението на Пазарджик от османска власт.

            Изложбата предлага на посетителя нетрадиционен поглед към едно от най-значимите събития в националната ни история – възстановяването на самостоятелната Българска държава в хода на войната между Русия и Османската империя през 1877-1878 г.

            За първи път в изложбената зала на РИМ-Пазарджик се представят копията на две български светини: бойните знамена на Българското опълчение – легендарното Самарско знаме и знамето на Четвърта опълченска дружина, известно като Горнооряховското знаме. Българските светини са предоставени от Национален военноисторически музей и ще бъдат експонирани в изложбата само в периода от 10 до 24 януари 2018 г.

Акцент в изложбата са оригинални фотографии, лични документи, въоръжение, възпоменателни отличия на участниците в Българското опълчение от Пазарджишкия регион, сражавали се за освобождението на България, оригинални документи на първите строители на освободения град.

            От богатите фондове на музея са изложени рядко срещани цветни литографии и печатни репродукции, издадени в Москва по време на войната, които илюстрират момент от пребиваването на император Александър ІІ отвъд р. Дунав, документират образите на владетелите на европейските държави по време на войната, на генералите Гурко и Скобелев, представят върхови моменти от военните действия – защитата на вр. Шипка, боевете при Стара Загора и Плевен, предаването на Осман паша при Плевен, сражението при Одрин.

В оригинал са експонирани първите документи – ръкописи на освободения Пазарджик – протоколи от първите избори за градска управа (21–22 януари 1878 г.), молба от жителите на Пазарджик, отправена до княз Николай Николаевич, да им бъде изпратен управител на града (14 януари 1878 г.), празничното слово на първия кмет на Пазарджик – Иван Чунчев, по повод подписването на Санстефанския мирен договор и др. Атмосферата на първите свободни дни в Пазарджик, съхранена в паметта на пазарджичани, е представена с ръкописи на учителя Михаил Кръстев и на Димитър Горчев.

Историческият разказ в изложбата се допълва и от специално изработени 12 цветни тематични табла.

Изложбата „За свободата на Отечеството” ще бъде отворена за посещение от 10 януари до 20 февруари 2018 г. с работното време на музея.